Sıtmadan ölenlerin çoğu 5 yaşın altındaki çocuklar

Dünya genelinde her yıl 450 bin kişi sıtmadan yaşamını yitirirken, ölümlerin büyük çoğunluğu 5 yaşın altındaki çocuklarda meydana geliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünyanın farklı bölgelerindeki imkansızlıklar ve tedavi olanaklarının ulaştırılamaması nedeniyle yüz binlerce insan sıtmadan hayatını kaybediyor.

VAKALARIN ONDA DOKUZU AFRİKA’DA

WHO’ya göre, 2016 yılnda toplam 216 milyon sıtma vakası tespit edilirken, 2015’e oranla vaka sayısında 5 milyonluk bir artış yaşandı. Bu vakaların yüzde 90’ından fazlası ise Sahra altı Afrikası’nda tespit edildi.

Henüz aşısı bulunmayan sıtmanın önlenmesine yönelik çalışmalar yetersiz kalırken, hastalığın en fazla vurduğu Afrika ülkelerinde tedavi olanaklarının yetersizliği ölümleri arttırıyor. 2016 yılında 445 bin kadar kişi sıtmadan dolayı hayatını kaybederken, ölümlerin 407 bin kadarı Afrika’da meydana geldi.

ÖLENLERİN ÇOĞUNLUĞU 5 YAŞIN ALTINDAKİ ÇOCUKLAR

Sıtmaya dair en acı veri ise, ölenlerin çoğunluğunun çocuklar olması. 2016 yılında her iki dakikada bir çocuk sıtmadan dolayı ölürken, bu yılda 250 bin ölüm anlamına geliyor.

Özellikle 19’uncu yüzyılda ve 20’inci yüzyılın ilk yarısında milyonlarca kişinin yaşamına mal olan sıtma, plazmodiyum adlı parazitlerin sivrisinekler aracılığıyla insana bulaşmasıyla ortaya çıkıyor. Hastaların çok iyi beslenmenin yanı sıra uzun süreli tedavi görmeleri gerekiyor. Ancak Afrika ülkelerinin çoğunda hem yoksulluk hem de tıbbi imkanların yetersizliği nedeniyle ölümler daha fazla oluyor.