Savaş Ukrayna ekonomisinin neredeyse yarısını yok edebilir

Dünya Bankası'na göre, Ukrayna bu yıl süren hegemonya savaşı nedeniyle ekonomisinin neredeyse yarısını kaybedebilir.

Pazar günü yayınlanan bir raporda banka, ülkenin GSYİH'sının bu yıl yüzde 45,1 düşebileceğini tahmin etse de, "daralmanın büyüklüğünün savaşın süresine ve yoğunluğuna bağlı olacağını" kaydetti.

Savaş başladığından beri, Ukrayna'nın altyapısının geniş alanları harap oldu, birçok köprü ve mahalle hasar gördü veya yıkıldı. Limanlar da dahil olmak üzere bazı bölgeler abluka altında kalırken, ülke çapındaki tarım arazileri savaş alanına dönüştürüldü.

Ukrayna, savaştan önce önemli bir buğday ve ayçiçek yağı ihracatçısıydı ve bu yılki ekim sezonu ülkedeki savaş nedeniyle bozuluyor. Çiftçiler ayrıca, tipik olarak Karadeniz limanlarından ulaşacak olan makinelere ve diğer temel ürünlere erişimde zorluk yaşıyorlar.

Dünya Bankası'nın tahminlerine göre, Rusya ekonomisi şimdiden resesyona girdi ve ekonomik çıktının bu yıl yüzde 11,2 oranında düşmesi bekleniyor.

Doğu Avrupa ve Orta Asya'daki gelişmekte olan pazarların da sert bir şekilde etkilenmesi bekleniyor ve Belarus, Moldova ve Tacikistan gibi ülkelerin bu yıl resesyona girmesi bekleniyor.

Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya bölgesinden sorumlu başkan yardımcısı Anna Bjerde, savaşın insani boyutlarına dikkat çekerek, ülkenin acilen büyük mali desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. CNN’e verdiği yakın tarihli bir röportajında da milyonlarca insanın mülteci olarak komşu ülkelere kaçtığı için ülke ekonomisinin yaklaşık üçte birinin artık işlemediğini söyledi.

Marchenko, Ukrayna altyapısının devasa yıkımına dikkat çekerek, Mart ayı sonu itibariyle yaklaşık 3 milyon kişinin işini kaybettiğini ve ön tahminlerin ekonominin şimdiden yaklaşık 565 milyar dolar kaybetmiş olabileceğini öne sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Hükümet, ekonomiyi ayakta tutmak için savaş tahvillerinin yanı sıra kripto para birimlerinde para toplama ve değiştirilemez tokenlerin (NFT'ler) satışı gibi daha az geleneksel yollara yaslandı.