Sanchez’in zaferi hükümet kurmaya yetmiyor

İspanya’da bugün yapılan seçimlerde sandıktan sosyal demokrat başbakan Sanchez’in partisi PSOE birinci olarak çıktı. Ancak Sanchez hükümeti kurmak için gereken çoğunluğu alamadı.

İspanya’da son dört yıl içinde üçüncü kez halk yeni parlamentoyu seçmek için sandık başına gitti. 37 milyona yakın seçmenin sandık başına çağrıldığı İspanya’da oy verme işlemleri yerel saatle 20.00’de kapandı. Seçim dairesinin ilk açıklamalarına göre saat 18.00 itibariyle seçime katılım oranı yüzde 60’ı geçti. Bu oranın Haziran 2016’da yapılan seçimlere göre yüzde 9,5 daha fazla olması dikkat çekti.

İspanyol televizyon kanalı RTVE’nin aktardığı ilk sonuçlara göre ise şu an ülkeyi yöneten sosyal demokrat başbakan Pedro Sanchez’in liderliğindeki İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) oyların yüzde 28’ini alarak sandıktan birinci parti çıktı.

Muhafazakar Halk Parti ise oyların yüzde 17’sini alarak ikinci oldu. Ayrıca sol parti Podemos oyların yüzde 16’sını alırken, liberal eğilimli Cuidadanos (Vatandaş) yüzde 14 ve aşırı sağcı parti Vox da yüzde 12’de kaldı. Aşırı sağcıların ilk kez ulusal meclise girdiği İspanya’da sonuçların bu şekilde kalması halinde sosyal demokratların hükümeti kurmak için gereken çoğunluğundan yoksun olacak.

PSOE VE SOLUN PARLAMENTER SAYISI YETMİYOR

Sanchez’in partisi PSOE’nun hükümeti kurmak için tek seçeneği sol eğilimli Podemos veya meclisteki başka küçük partileri yanına alarak koalisyon hükümeti kurması. Çünkü sosyal demokratlar ve solun meclisteki sandalye sayısı 166 civarında kalacak ve bu da hükümetin kurulması için en az 10 parlamentere daha ihtiyaç var demektir.

Bugün kurulan sandıkların ülkedeki siyasi dengeleri değiştirmemesi daha seçimin ilk gecesinde yeniden erken seçimleri gündeme getirmesine yol açtı. Geçtiğimiz Haziran ayından bu yana iktidarda olan Sanchez’in liderliğindeki azınlık hükümeti, yeni bütçeyi meclisten geçirmemesi üzerine erken seçim kararı almıştı.

Bugünkü seçimin bir başka galibi ise şüphesiz Santiago Abascal liderliğindeki aşırı sağcı Vox partisi. İlk kez meclise girmeyi başaran Vox’un özellikle Katalan sorununu gündeme gelerek ülkedeki milliyetçi-sağcı oyları hanesine yazdırdığı ve böylelikle meclise girmeyi başardığı belirtiliyor.