Sahel’de 10 milyonu aşkın açlık riski ile karşı karşıya

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (CICR), Burkina Faso, Mali, Nijer ve Moritanya’da yaklaşan iki rekolte arasındaki dönemde 10,5 milyonu aşkın kişinin açlık yaşama riski olduğu konusunda uyardı.

İki hasat arasındaki dönem, gıda rezervlerinin neredeyse tamamen tükendiği dönemi ifade ediyor.

CICR yaptığı açıklamada çatışmalarla da giderek ağırlaşan gıda krizinin yaratacağı etkiye dikkat çekti.

Açıklamada sözkonusu ülkelerde 10,5 milyonu aşkın kişinin açlık yaşama riski olduğu uyarısı yapıldı.

Aynı kaynağa göre, çatışmalar nedeniyle en az 2 milyon kişi Burkina Faso, Mali, Nijer ve Moritanya’da yer değiştirmek zorunda kaldı. Bunların yüzde 70’i Burkina Faso’da bulunuyor.  Burkina Faso’da nüfusun yaklaşık yüzde 10’u, ya da diğer bir ifadeyle 1,8 milyon kişi evlerinin dışında güvenlik arayışı içerisinde yaşıyor.  

CICR, “Zaten zayıflamış olan nüfus, hareket etmeye zorlandıklarında son derece savunmasız hale geliyor. Artık tarım veya hayvancılık faaliyetlerini yürütmek için topraklarına erişemeyen toplulukların tamamı, özellikle yiyecek ve su için hayatta kalma konusunda yardıma bağımlı hale geliyor” diye uyardı.

Güvenlikli ortamın olmayışı nedeniyle özellikle milyonlarca kişinin insani yardımın ulaştırılamadığı bölgelerde yaşadığı ifade ediliyor.

Başta Burkina Faso’da olmak üzere Pama, Mansila, Kelbo, Madjoari ve Cibo gibi kentlerin nüfusunun dramatik bir durumla karşı karşıya olduğu belirtildi.

CICR, “Sahel'deki şiddet gıda krizini alevlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda genellikle krizin kökeninde yer alıyor. Durum kritik ve etkilenen milyonlarca insana yardım etmek için ortak bir çaba gösterilmezse, iki hasat arasındaki dönem felaket olabilir” dedi.

Küresel ısınmanın da negatif etkilerini yaşayan bölge, son onlarca yılın en ağır kuraklığını yaşıyor.

Nijer ve Moritanya, geçen beş yılın ortalamasına göre yüzde 40 daha az besin üretti. Mali’de yüzde 15 ve Burkina Faso’da yüzde 10’luk düşüş yaşandı.

Moritanya’da orman yangınları ve kuraklık ile boğuşan bölgelerde biyokütle üretimi yüzde 80 oranında düştü.

Sahel nüfusunun yüzde 80'inden fazlası hayatta kalmak için tarıma bağlı durumda ve bir bölgede şiddet arttığında insanlar genellikle kaçmak zorunda kalıyor. CICR’e göre, sonuç olarak, ekinler artık ekilemez, bakımı yapılamaz veya hasat edilemez, bu da tüm toplulukları ciddi gıda güvensizliği ve hatta açlık riskine sokar.

Açıklamada, “Yardım, ihtiyacı olan herkese ulaşmalı ve gerilimi yükseltmek yerine azaltacak şekilde ulaştırılmalıdır.  İnsani yardım kuruluşlarının bu ortamlarda özgürce ve güvenli bir şekilde faaliyet gösterebilmesi gerekiyor” denildi.