Sadr Hareketi neden cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot etti?

Irak parlamentosunda birinci güç olan Sadr Hareketi, cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot etti. Bu karar, KDP’ye mesaj olarak değerlendirildi.

Irak parlamentosu 7 Şubat’ta yeni cumhurbaşkanını seçmek için toplanacak.

Cumartesi günü bir açıklama yapan Sadr Hareketi Parlamento Grup Başkanı Hasan El İzari, tüm üyelerini Pazartesi yapılacak oturumu boykot etmeye çağırdı. Ulusal çoğunluk hükümetinin kurulmasını isteyen Sadr Hareketi, hükümet kurma görüşmelerini de durdurdu.

Ekim 2021’deki genel seçimlerde Sadr Hareketi 323 sandalyeli meclise 73 vekil göndererek birinci güç olmuştu.  

Seçimi boykot kararına rağmen, oturum iptal edilmeyecek. 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iki aday yarışacak. Bu koltuk geleneksel olarak Kürtlere veriliyor. Ancak bu kez YNK ve KDP’nin ayrı adaylar göstermesi durumu karmaşık hale getirdi. KDP Hoşyar Zebari’yi, YNK mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih’i aday gösterdi.

KDP’nin, hakkındaki yolsuzluk suçlamaları bulunan eski Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’de ısrar etmesi tepkilere neden oldu.  

Bu durum, kendisini yolsuzluklara karşı mücadele tarafında gören Sadr Hareketi'ni de zor durumda bıraktı.

KDP parlamentoda 31 vekil ile, YNK ise 17 vekil ile temsil ediliyor.

SADR HAREKETİNİN KÜRTLERE MESAJI

Sadr, Cuma günü Twitter üzerinde yaptığı bir paylaşımda “Eğer ittifak KDP’nin adayı koşulları yerine getirmezse, reform milletvekillerini onun için oy kullanmamaya çağıracağım” dedi.

Konunun hassasiyetinden dolayı adını vermek istemeyen Sadr blokundan bir vekil AFP’ye verdiği demeçte, “Çekilmemiz, başta KDP olmak üzere tek bir adayda mutabık kalmaları için Kürtlere verilmiş bir mesajdır” dedi.

Sadr blokunun vekili, siyasi ve halk muhalefetini işaret ederek Zebari’nin adaylığının “konsensüs oluşturmadığını” söyledi.

Zebari, 2016 yılında yolsuzluk ve kamu fonlarını zimmete geçirme şüphesiyle yaşanan skandal ardından görevden alınmıştı.  

Yaşanan bu gerilim ortasında Sadr Hareketi Lideri Muktada Sadr, KDP Genel Başkanı Mesut Barzani ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. KDP’den yapılan açıklamaya göre taraflar ittifak ve çoğunluk hükümeti kurma çabalarının devamı üzerinde durdu.