Saddam ve 4.200 kişinin mal varlıklarına el koyma kararı

Irak hükümeti eski diktatör Saddam Hüseyin ile tüm yakınları ve bu rejime bağlı 4 bin 257 kişinin mal varlıklarına el koyma talimatı verdi.

Rejime bağlı kişilere ilişkin liste, Saddam Hüseyin’in Baas partisine mensup eski üyeleri takiple görevli kurum tarafından oluşturuldu. 2003 yılında ABD’nin işgaliyle devrilen Saddam Hüseyin’in ismi liste başında yer alıyor. Bu listede Saddam Hüseyin’in çocukları, torunları ve ikinci derece yakınları ile hak sahipleri de yer alıyor.

Saddam rejiminin devrilmesi ardından, milisler, silahlı kuvvetler ve yeni iktidara bağlı insanlar Saddam ailesi ve rejim memurlarının çok sayıda mal varlığına el koymuştu. Alınan son kararla mal varlıklarına el koyulmasına resmi bir biçim kazandırıldı.

Listede Saddam Hüseyin’in kuzeni Ali Hasan El Mecid de var. “Kimyasal Ali” lakaplı El Mecid, 2010 yılında idam edilmişti. Saddam’a yakın isimlerden biri olan Tarık Aziz de listede yer alıyor.

AFP’ye konuşan Tarık Aziz’in oğlu Ziyad Tarık Aziz, bu kararın 12 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde oy toplamak dışında başka bir hedefinin olmadığını savundu. Ürdün’de yaşayan Ziyad Tarık Aziz, 15 yıldır baskı ve adaletsizlikle karşı karşıya olduklarını belirterek, bunun artık son bulmasını istedi. Aziz, “Irak halkına yönelik sözde suç işlemekle suçlanan kişilere yönelik yaptırımlardan bahsedildiğini duyduk. Ama ikinci derece yakınlar ve torunlar neden hedef alınıyor?” diye sordu.