Rusya, Suriye’nin toprak bütünlüğünü sorgulamaya başladı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, gelişmeler karşısında Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruyup korumayacağını bilmediklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda çarpıcı bir açıklamada bulundu. Rusya bugüne kadar kesin bir dille toprak bütünlüğünden bahsederken, Riabkov Rusya’nın artık bunu sorguladığına işaret etti.

Interfax haber ajansına göre Deutsche Welle radyosuna konuşan Riabkov, “Gelişmelerin Suriye’nin tek bir ülke olarak kalacağı yönünde mi evrileceğini bilmediklerini” söyledi.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 27 Kasım 2017’deki bir açıklamasında şu ifadeleri kullanıyordu: “Suriye’nin toprak bütünlüğünü mutlak bir gereklilik olarak değerlendiriyoruz. Şimdilik kimse bu ilkeyi zan altına alabileceğini söylemiyor ve umarım ki hiç kimse de söylemeyecek.”

Riabkov’un Rusya’nın bu tutumunu zan altında bırakan açıklaması Türk devletinin Efrîn işgali, Şam rejimin Guta’yı alması ve ABD-Fransa-İngiltere üçlüsünün 14 Nisan’da Suriye’deki bazı hedeflere yönelik saldırısında sonrasına denk geldi.