Rusya: NATO ile doğrudan çatışma riski artıyor

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, ABD askeri insansız hava araçlarının Karadeniz'deki uçuşlarının Rusya ile NATO arasında "doğrudan çatışma riskini" arttırdığını belirtti.

SAVAŞ RİSKİ

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Amerikan insansız hava araçlarının Batı tarafından "Ukrayna silahlı kuvvetlerine sağlanan hassas silahlar için keşif ve hedef belirleme amacıyla" kullanıldığı iddia edildi. 

Bakanlık, "Bu uçuşlar Rus hava-uzay kuvvetleri uçaklarıyla hava sahasında olay çıkma olasılığını arttırıyor ve bu da İttifak ile Rusya Federasyonu arasında doğrudan çatışma riskini arttırıyor" dedi. 

Ukrayna savaşı, başından bu yana Rusya ile NATO arasındaki bir hesaplaşma olarak devam ediyor. 

Moskova da Ukrayna'daki krizi kendisi ile Batı ittifakı arasında bir "vekalet savaşı" olarak görürken, Washington ile müttefiklerinin Kiev'e verdikleri askeri desteği sona erdirmeleri halinde çatışmanın derhal sona ereceğini iddia ediyor. Moskova’ya göre NATO Rusya'nın güvenlik kaygılarına başından beri saygı gösterseydi, çatışma hiç başlamayacaktı. 

Çeşitli Avrupa istihbarat örgütlerinden uzun zamandır benzer sinyaller geliyor. Şubat ayında Estonya istihbarat servisleri, Rusya’nın Batı ile uzun süreli bir askeri çatışmaya hazırlandığını bildirmişti. 

Öte yandan 27 Haziran günü Ukrayna ile Avrupa Birliği ve iki üyesi Litvanya ve Estonya arasında bir güvenlik anlaşması imzalandı.

AB ile imzalanan anlaşma, AB-27'nin Ukrayna'ya silah tedariki, askeri eğitim, savunma sanayinde işbirliği ve mayın temizleme dahil olmak üzere güvenlik ve savunma politikasının dokuz alanında yardım etme taahhüdünü ortaya koyuyor.