Rus ordusu: Doğu Guta tamamen geri alındı

Rus ordusu, Doğu Guta’nın tamamen silahlı grupların elinden geri alındığını açıkladı. Duma’daki son gruplar ağır silahlarını teslim etti.

Rus general Yuri Evtuşenko, “Suriye Arap Cumhuriyeti tarihi açısından önemli bir olay bugün yaşandı: Suriye hükümeti bayrağı Duma kentinin bir binası üzerinde dalgalanıyor” dedi.

Evtuşenko, Doğu Guta’nın böylece tamamen kontrol altına alındığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Perşembe sabahı yaptığı açıklamada, Duma’daki son noktaların da Ceyşul İslam grubundan alındığını ve Rus askeri polisinin bölgeye konuşlandığını duyurmuştu. Rus devlet ajansına göre bölgede “durum normalleşiyor.”

Doğu Guta, Şam yakınında silahlı grupların elindeki son ve en önemli “kale” olarak değerlendiriliyordu. Kuşatma altındaki bölgeye yönelik haftalardır operasyon yürütülüyordu. Silahlı grupları, sonunda teslim oldular.

Duma’da son olarak varlık gösteren Ceyşül İslam da teslim olarak ağır silahlarını Rus güçlerine eşlim etti. Rus yetkililere göre, son 24 saat içerisinde grubun şefi, diğer 1500 kişiyle birlikte tahliye edildiler.

Operasyon, Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırılarından sadece iki gün önce 18 Şubat’ta başlatılmıştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre operasyonda yaklaşık 1.600 sivil öldü.