Ruhani idamla işe başladı

İran'da farklı kentlerdeki zindanlarda tutulan 8 tutuklunun idam edildiği belirtildi.

Batıya ılımlı mesajlar veren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ikinci kez seçilmesinden sonra içerideki idam ve baskı politikalarına kaldığı yerden devam ediyor.

Kürdistan İnsan Hakları örgütünün sitesinde yer alan habere göre, "cinayet işlemek" iddiasıyla Tebriz Merkez Cezaevi'nde bulunan 5 hükümlü 23 Mayıs günü idam edildi. İdamların Tebriz Merkez Cezaevi'nin 9'uncu koğuşunda gerçekleştiği belirtildi.

Edinilen bilgilere göre idam edilenlerden üçünün isimleri şöyle: "Meraxe kenti nüfusuna kayıtlı ve 3 buçuk yıldır zindanda olan Kazım Heccaci, Merend kenti nüfusuna kayıtlı ve 4 buçuk yıldır zindanda olan Seyid Ali Musevi ile Şebister kenti nüfusuna kayıtlı ve 9 buçuk yıldır zindanda olan Cabiri Fehri."

Öte yandan bazı yayın organları, Ardebil Cezaevi'nde tutuklu Dawud Hemderd, Belucistan Eyaleti’nde tutuklu olan Abdulkerim Şehnevazi ve Kirmaşan eyaletinde de Mêhrdad Eskerî isimli Kürt gencini idam ettiğini duyurdu. Ancak bu bilgi netleştirilemedi.

YILIN BAŞINDAN BERİ EN AZ 236 İDAM

İranlı muhalif kaynaklara göre, İran rejimi sadece Mayıs ayı içerisinde en az 16 kişiyi idam etti. Ocak ayında 95, Şubat’ta 52, Mart’ta 45 ve Nisan’da 28 idam kayıtlara geçti.  2016’da en az 553 kişi, 2015’te 966 kişi idam edilmişti. İkinci kez Cumhurbaşkanı seçilen Ruhani döneminde 3 bin dolayında kişi idam edildi.

BİR KADINA 74 KIRBAÇ VE ÖLÜ YIKAMA CEZASI

Öte yandan Tahran Ceza Mahkemesi, bir erkekle “yasadışı” ilişki yaşadığı gerekçesiyle 35 yaşındaki Mina isimli kadına 74 kırbaç ve morgda iki yıl ölü yıkama cezası verdi.  Genç kadın, eşinin şikayeti üzerine 16 Şubat günü gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Mina, yabancı biriyle cinsel “yasadışı” ilişki kurmakla suçlanıyor.

CEZAEVİ NÜFUSU YÜZDE 333 ARTTI

İran cezaevlerinin nüfusu giderek artarken, tutuklular insanlık dışı koşullara maruz kalıyor. Cezaevi örgütü başkanı Aşgar Jahangir,  her 100 tutukludan 70’inin 40 yaşın altında odluğunu söyledi. Muhalif kaynaklara göre Jahangir, son 30 yılda ülke nüfusunun yüzde 66, tutuklu sayısının ise yüzde 333 arttığını kaydetti