Ruhani: İran’ın komşularına saldırma niyeti yok

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin komşularına saldırma niyeti olmadığını ama savunma için ihtiyacı olan “tüm silahları” üretmeye devam edeceğini söyledi.

Tahran’da İran Ordu Günü dolayısıyla Ortadoğu ülkelerine hitaben bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Ruhani, “Biz iyi bir komşu olmak ve sizin de bizim için iyi birer komşu olmanızı istiyoruz” dedi.

“Hiçbir şekilde size saldırma niyetimiz yok” diyen Ruhani, bununla birlikte İran’ın başka bir ülkeye saldırmaya ihtiyacı olmadığını belirtti.

Ruhani, “Biz, devasa kaynakları olan büyük bir ülkeyiz, büyük uygar bir ülkeyiz ve İran geçen onlarca ve yüzlerce yıl içerisinde hiçbir komşusuna veya bölgesindeki ülkelere saldırmadı” diye konuştu.

İran rejimi bölgede DAİŞ ile mücadele adı altında Suriye ile ittifak halinde bulunurken, Irak’taki savaşa da dahil oldu. Bölgede, büyük rakibi Suudi Arabistan ile rekabet halinde olan İran, Washington’un da hedefinde yer alıyor. ABD, Suudi Arabistan ve Batılı ülkeler İran’ı Ortadoğu’yu istikrarsızlaştırmakla suçluyor. Benzer suçlamalar da İran tarafından sözkonusu güçlere yönelik yapılıyor.