Riyad, Husilerin ateşkes önerisini 'olumlu' buldu

Suudi Arabistan, Yemenli Husi isyancıları tarafından yapılan ateşkes önerisi için “olumlu” dedi, ancak pratik uygulama beklediğini belirtti.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Yardımcısı Prens Halid Bin Salman, “Yemen’de ilan edilen ateşkes Krallık tarafından olumlu olarak görüldü” dedi. Salman, bununla birlikte Suudi Krallığının “ateşkesin efektif olarak uygulanmasını beklediğini” sözlerine ekledi.

Yemenli Husiler, 21 Eylül’de Riyad ile barış yapmaya hazır olduklarını belirterek, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun hava saldırılarına rağmen ateşkes önerisini yineledi.

Bu beklenmedik açıklama ardından Suudi Arabistan, Husilerin sözlerine değil eylemlerine bakacaklarını bildirmişti.

Prens Halid Bin Salman ayrıca İran’ı Yemen’deki durumu “kullanmak” ve “terörist eylemlerinin sorumluluğundan kaçmakla” suçladı.

Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerilim son aylarda boyutlandı. 14 Eylül’de Suudi Arabistan’ın petrol üretimini felç eden tesislerine yönelik saldırılar gerçekleşti. Saldırıyı İran destekli Yemenli Husi milisleri üstlendi. Riyad, ABD ve Batılı bir çok ülke Husilerin saldırıları üstlenmesini güvenilir bulmadı. ABD ve Suudi Arabistan’a göre saldırıların arkasında İran yer alıyor.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, geçen hafta İran resmi haber ajansı İrna’ya verdiği mülakatta Yemen’de savaşa son verilmesinin tırmanan bölgesel gerilimler için bir “çözüm” olduğunu belirtti.

Husiler, 21 Eylül’de ateşkes çağrısı ardından 29 Eylül’de geniş bir saldırı sırasında binlerce Suudi askerinin esir aldıklarını ve yüzlerce zırhlı araca el koyduklarını duyurdu. En son Pazartesi günü Husiler ellerindeki 290 tutukluyu bıraktı. BM, bu adımı selamladı. Tutukluların bırakılması, BM çatısı altında Aralık 2018’de İsveç’te yapılan bir anlaşma çerçevesinde gelişti.

Yemen’de İran destekli Şii Husi milislerinin 2014 yazında başlattığı isyanın ardından başlayan iç savaş, Mart 2015’te başkent Sana’nın ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Abdrabbo Mansur Hadi’nin kaçmasıyla bölgesel bir savaşa dönüşmüştü. İki bölgesel rakip olan Suudiler ve İran’ın vekalet savaşı yürüttüğü Yemen’de, dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

Yemen’deki savaşta farklı insani kuruluşlara göre, çoğu sivil olmak üzere onbinlerce kişi hayatını kaybetti. BM’ye göre 3,3 milyon kişi halen iç göçe maruz kalmış durumda ve 24,1 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Bu da nüfusun yüzde 80’ne denk geliyor.