Rejim güçleri Guta’nın üçte birini kontrol altına aldı

Suriye rejim güçleri, Şam kapılarında silahlı grupların elindeki son kalesi olarak değerlendirilen Doğu Guta’nın üçte birinde kontrolü sağladı. Bölgede kara operasyonu yürütülüyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye rejim güçlerinin hızlı ilerlediğini belirterek “Yeni tarımsal alanları ele geçirdiler ve ilerleme doğudan devam ediyor” dedi.

Gözlemevi, Suriye rejim güçleri ile Guta’nın en büyük kenti olan Duma arasında iki kilometrelik mesafe kaldığını belirtti.

“Rejim güçleri Guta’nın yüzde 33’ünü, diğer bir ifadeyle üçte birini kontrol altına aldı” diyen Gözlemevi Müdürü Rami Abdul Rahman, “Hızlı bir şekilde ilerliyorlar zira operasyon temel olarak tarımsal alanlarda yürütülüyor” diye belirtti.

Rusya’nın desteğindeki Başar El Esad rejimi Doğu Guta’nın tümünü geri almak istiyor. Bölgede 400 bin dolayında kişi yaşıyor. Bölge sakinleri bombardımanlardan korunmak için çoğunlukla yer altına sığınıyorlar. Ayrıca kuşatmadan dolayı ağır beslenme ve sağlık sorunları yaşadıkları bildiriliyor. Esad Pazar günü yaptığı açıklamada operasyonun devam edeceğini belirtti.

BM Güvenlik Konseyi’nin 30 günlük ateşkes kararına rağmen bölgede çatışmalar devam ediyor. Rusya’nın talimatıyla günlük olarak beş saatlik bir ateşkes uygulanıyor. Ancak BM Genel Sekreteri’ne göre burası yer yüzündeki “cehennem” haline geldi.

Bir yandan çatışmalar devam ederken diğer yandan BM, 46 kamyonluk yardımın Doğu Guta için yola çıkarıldığını duyurdu.