Rapor: Londra polisi kurumsal olarak ırkçı ve cinsiyetçi

Bağımsız bir rapora göre Londra polisi kendi bünyesinde cinsiyetçi, ırkçı ve homofob davranışların gelişmesine izin verdi. Bir dizi skandalla zaten krizde olan bu kurumda “genel bir reform” çağrısı yapıldı.

Salı günü yayınlanan 363 sayfalık raporda “Polis, kadın çalışanlarını veya halkı aile içi şiddet uygulayan veya cinsel amaçlarla görevini kötüye kullanan polislerden koruyamadı” tespiti yapıldı.

Azınlık toplulukların mensubu polis görevlilerini hedef alan kötü muameleye de tepki gösterilen rapor, 2021’de bir polis memuru Wayne Couzens tarafından tecavüze uğrayıp öldürülen 33 yaşındaki Londralı Sarah Everard'ın öldürülmesinden sonra hazırlandı.

Everard cinayeti toplumda ağır bir etki bıraktı. 43 binden fazla memur ve personeliyle ülkenin en büyük polis gücü olan Met Polis, yıllardır bir dizi seks skandalı ve suçuyla gündeme gelirken, kamudaki ciddi güven krizini daha da derinleştirdi.

Raporun yazarlarından Louise Casey, “köklü bir değişime” çağırırken, yürüttükleri soruşturmanın "titiz, zorlu ve tavizsiz" olduğunu belirtti. Casey, kadın ve kız çocuklarını hedef alan şiddetin "kaynaklar ve öncelikler açısından ciddiye alınmadığını” kaydetti.

Raporda özellikle tecavüz vakalarındaki kanıtların (örneğin idrar veya kan örnekleri) kimi zaman kayışlarla kapatılmış veya tamimiyle bozulmuş aşırı doldurulmuş buzdolaplarında nasıl kullanım dışı bırakıldığına dikkat çekiyor.  

Everard cinayetini, Londra polisinde ırkçılık ve cinsiyetçiliği ifşa eden başka birçok skandal ve rapor izledi. Yoğun baskılar üzerine Emniyet Müdürü Cressida Dick 2022'nin başlarında istifa etmek zorunda kaldı. 48 yaşındaki bir polis memuru olan David Carrick, ocak ayında 2003 ile 2020 arasında on iki kadına yönelik 24 tecavüz ve çok sayıda cinsel saldırı suçunu kabul ettiğinde güven krizi daha da kötüleşti. Carrick, görevlerini ön plana çıkararak kurbanlarını terörize ediyordu.

Bu itirafın yapıldığı sıralarda Met Polis, son on yılda binden fazla memur ve görevlinin karıştığı 1.633 cinsel saldırı veya aile içi şiddet vakasının yeniden inceleneceğini söylemişti.

Ancak raporun yazarlarından Casey, Londra polisinin saflarında Wayne Couzens ve David Carrick gibi başka suçlu olmadığına dair “güven verici” bir durum olmadığını belirtti. Poliste çalışan kadınların da “günlük olarak cinsiyetçilik” mağduru olduğunu belirten Casey, “köklü bir homofobinin” de hüküm sürdüğüne vurgu yapıyor.

Londra polis şefi Mark Rowley, "Polis bünyesindeki ırkçılık, kadın düşmanlığı ve homofobi ile sistemsel, yönetsel ve kültürel başarısızlıklar konusundaki teşhisini kabul ediyorum" diyerek yeniden özür diledi.  Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, "Kanıtlar çok büyük" dedi.