Putin ve Erdoğan: Ateşkes kararı aldık!

Putin ile Erdoğan arasında Moskova'da yapılan İdlib konulu görüşmede ateşkes kararı çıktı. Taraflar İdlib için "ortak bir belge" de açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında Moskova'da yapılan İdlib konulu görüşmede ateşkes kararı çıktı.

Putin ile Erdoğan arasında 2 saat 40 dakika ve heyetler arasında da 3 saat süren görüşmenin ardından ateşkese ilişkin ortak bir belge okundu.

Belgenin okunmasından önce konuşan Putin, şunları söyledi: "Yılbaşından itibaren İdlib’deki terör unsurları faaliyetleri artırdı. Fiilen militanlar çatışmaları tetiklediler. Türk askerlerinden de kayıplar ve taziyelerimi yineliyorum. Her zaman ortak noktalar bulmayı anlaşmayı başarıyorduk. Bugün de öyle oldu. Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız. Görüşme sonunda ortak bir belge hazırlandı. İki ülke dışişleri bakanları bu belgeyi açıklayacaklar. Bu belgenin çatışmaları durduracağını, sivilleri rahatlatacak."

Putin’in ardından konuşan Erdoğan rejimin sivilleri hedef aldığını savunarak, amacın Türkiye’yi zora sokmak olduğunu iddia etti.

Erdoğan, “Gözlem noktaları sahadaki noktaları kontrol etme değil, ateşkesi takip etmekle yükümlüdür. Rejimin saldırganlığının önüne geçmek hem de ateşkesi ihlal eden grupları dizginlemek için sahada daha aktif bir rol aldık” dedi.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca İdlib için yeni bir statü talep etti: “Rejimin askerlerimize yönelik saldırılarının ardından İdlib’de yeni bir statü kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu gece yarısı itibariyle ateşkes yürürlüğe girecektir. Ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için çalışmalarımız sürecektir.”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından okunan "ortak belge"de şu ifadeler yer alıyor:

- İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 saat 00:01’den itibaren durdurulacaktır.

- Halep-Lazkiye (M4) karayolunun kuzeyinde 6 kilometre ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. 7 gün içinde esasları kararlaştırılacak.

- Türk ve Rus devriyeleri, 15 Martta M4 karayolunun Trumba’dan Eyn El Hawar'a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.