Puigdemont’tan Alman hükümetine çağrı

İspanya’nın iade talebiyle Almanya’da tutuklu bulunan Katalan lider Puigdemont, son kararı verecek olan hükümete iadeyi engelleme çağrısı yaptı.

Geçtiğimiz hafta Danimarka’dan Belçika’ya gitmek üzere Almanya’ya giden eski Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont, burada gözaltına alınmıştı. İspanya’da ‘isyan’ suçlamasıyla hakkında 25 yıla kadar hapisle dava açılan Puigdemont’un iadesine ilişkin karar henüz verilmedi.

PUİGDEMONT’TAN ALMAN HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

Puigdemont’un avukatı Sören Schomburg ise, müvekkilinin İspanya’ya iadesine ilişkin son kararı verecek olan Alman hükümetine çağrı yaptığını söyledi. Der Spiegel dergisine konuşan Schomburg, Puigdemont’un yargının vereceği olası bir iade kararının federal hükümet tarafından kabul edilmemesini istediğini vurguladı.

İspanya’nın talep ettiği iadenin gerçekleşebilmesi için Schleswig-Holstein Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin kararının yanı sıra Alman hükümetinin onay vermesi gerekiyor. Genellikle bu tür iadelere ilişkin yetki eyalet hükümetlerine bırakılmış olsa da, eyalet hükümetleri federal hükümetin sorumluluk almasını tercih ediyor.

TUTUKLAMALAR DEVAM EDİYOR

27 Ekim 2017’de Katalonya Bölge Parlamentosu’nun bağımsızlık ilanı ardından özerk kurumlar ve parlamento lağvedilmiş ve 21 Aralık’ta yapılan erken seçimlerde bağımsızlık yanlıları yine zafer kazanmıştı.

2015-2017 arasında Katalonya özerk yönetimi Generalitat’e başkanlık eden Carles Puigdemont ise, geçtiğimiz hafta Finlandiya ve Danimarka’dan sonra Belçika’ya gitmek üzere geldiği Almanya’da tutuklanmıştı. Puigdemont hakkında İspanya’nın çıkardığı iade talebi hakkında ise henüz karar verilmedi. Savcılığın Puigdemont’un iadesine ilişkin iddianameyi yarın başlayacak Paskalya Bayramı tatili nedeniyle en erken Salı günü mahkemeye sunması bekleniyor.

Öte yandan, Katalonya’nın bağımsızlığını talep eden siyasetçilere yönelik başlatılan soruşturmalar kapsamında dün bir akademisyen de gözaltına alındı. El Pais gazetesinin bildirdiğine göre, Pazar günü Puigdemont’la birlikte Almanya’ya giriş yapan bir tarih profesörü, İspanya’ya dönüşünde polis tarafından gözaltına alındı. Aynı gün Puigdemont’la birlikte olan iki Katalan polisi de İspanya polisince yakalanmıştı.