Puigdemont çekildi; Katalonya’nın yeni adayı Sanchez 

Katalonya’nın sürgündeki başkan adayı Carles Puigdemont yeniden başkan olmayacağını duyururken, yerine aday gösterdiği Jordi Sanchez’in de hapiste olması süreci uzatacağa benziyor. 

İspanya hükümetinin dayattığı 21 Aralık’taki erken seçimlerde tekrar çoğunluğu yakalayan bağımsızlık yanlılarının Katalonya Bölge Başkanlığı için adayı olarak eski başkan Carles Puigdemont belirlenmişti. Ancak hakkındaki tutuklama kararı nedeniyle Belçika’ya sığınan Puigdemont, bugün adaylıktan çekildiğini duyurdu. 

Carles Puigdemont’un yerine aday olarak sunduğu isim ise, 1 Ekim 2017’deki referandumdan sonra cezaevine konulan Junts per Catalunya adlı ittifakın üyelerinden Jordi Sanchez oldu. Puigdemont, Sanchez’in hem bağımsızlık yanlısı ittifakın değerlerini savunan hem de barış yanlısı bir siyasetçi olduğunun altını çizdi. 

Ancak Jordi Sanchez’in cezaevinde olması nedeniyle başkan seçilmesi halinde görevini nasıl yerine getireceği henüz kesinleşmiş değil. 

Bağımsızlık yanlılarının özerk yönetimde olduğu Katalonya’da 1 Ekim 2017’de referandum kararı alınmış, bu referandum İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. İptale rağmen yapılan referandum öncesinde on binlerce polis gücüyle sandığa gidilmesi engellenmişti. Ancak yine de seçmenlerin yüzde 43’ü sandığa gitmiş ve yüzde 90 oranında bağımsızlık yönünde oy çıkmıştı. 

Katalonya yönetiminin referandum sonucunu temel alarak 27 Ekim 2017’de bağımsızlık ilan etmesi ardından İspanya hükümeti, anayasanın 155’inci maddesini devreye koymuştu. Bu kapsamda özerk yönetim kurumlarına el konmuş, Bölge Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont görevinden alınmıştı. 

Bu kapsamda feshedilen Katalonya Parlamentosu için yapılan erken seçimlerde yine bağımsızlık yanlıları çoğunluğu yakalamıştı.