Pompeo’dan İran’a karşı 'sürpriz' Irak ziyareti

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’ın Amerikan güçlerine yönelik “her an saldırı” hazırlığı içerisinde olduğu şüphesiyle Irak’a ziyarette bulundu.

Pompeo’nun ziyareti ABD ile Irak arasında gerilimin tırmandığı bir sırada gerçekleşti.

7 Mayıs’taki sürpriz ziyarete gerekçe olarak, İran’ın bölgedeki Amerikan güçlerine karşı “her an saldırı” hazırlığı içerisinde olduğu gösterildi.

Pompeo, Bağdat ziyareti öncesi Berlin’e planladığı ziyareti son anda “acil sorunlar” gerekçesiyle iptal etmişti.

İRAN’IN SALDIRI PLANLADIĞI İDDİASI

Pompeo, Irak seyahati sırasında kendisine eşlik eden gazetecilere Bağdat’a ziyaret etmelerinin nedeninin “İran’ın faaliyetlerindeki tırmanışı gösteren bilgiler” olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı, Irak Başbakanı Adıl Abdul Mehdi ve Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüştü.

Pompeo kısa süren ziyaretinde Iraklı yöneticilerden “ülkelerindeki Amerikalıları uygun şekilde koruma sorumluluğunun kendilerinde olduğunu anladıkları konusunda güvence” aldığını söyledi.

ABD, UÇAK GEMİSİ VE SAVAŞ UÇAKLARI GÖNDERDİ

İran’ı bölgedeki bir numaralı düşman olarak gören Washington’da Donald Trump yönetimi, son günlerde bölgeye bir uçak gemisi ve B-52 tipi birçok savaş uçağı gönderdiğini duyurmuştu.

Tahran yönetimi bu askeri hareketliliği “psikolojik savaş eylemi” olarak değerlendirdi. Beyaz Saray, bunun İran rejimine yönelik açık bir mesaj olduğunu belirterek, “ABD veya ittifaklarının çıkarlarını hedef alan her saldırıya amanız yanıt vereceğiz” dedi.

Pentagon Salı günü yaptığı açıklamada İran güçleri ve ona bağlı birliklerin Amerikan güçlerine karşı olası bir saldırı hazırlığı içerisinde olduğuna dair açık sinyaller aldıklarını bildirmişti.

Mike Pompeo, Bağdat ziyareti ardından, “Sözkonusu olan her an gelebilecek saldırılardır, hızlı bir şekilde yaşanabilecek saldırılardır, varlıklarını öğrendik ve engellemek için tüm tedbirleri alıyoruz” dedi. Pompeo, İranlıların Amerikan çıkarlarına saldırmadan önce “iki kez düşüneceklerini” umut ettiklerini söyledi.