Polonya AB’ye rağmen yargı reformu yasasını kabul etti

Halkın tepkisine ve Avrupa Birliği’nin (AB) sert uyarılarına rağmen Polonya Parlamentosu, yargı bağımsızlığına darbe vuracak yasayı kabul etti.

AB ile Polonya’da iktidarda olan Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) arasında gerginliklere yol açan ve iktidarın yargı sistemi üzerindeki kontrolünü arttırmayı amaçlayan yasa tasarısı, onaylandı.

Parlamento’nun alt kanadı olan Sejm’de yapılan oylamada, 192 ‘hayır’ oyuna karşılık 235 ‘evet’ oyu çıktı. İktidar partisinin tasarısına yönelik oylamada 23 parlamenter de çekimser kaldı.

Polonya’daki muhalif partiler de, yasayla iktidarın yargı bağımsızlığına ve doğal olarak güçler ayrılığına ciddi darbe vuracağını savunuyor.

12 Temmuz’da oylanan bir başka yasayla Ulusal Yargı Konseyi’nin üyelerinin parlamento tarafından seçilmesi öngörülüyor. Bir başka yasa ise bazı mahkemelerin başkanlarının Adalet Bakanı tarafından atanmasına imkan veriyor.

Polonya hükümetinin ‘yargı reformuna’ karşı ülkede çok sayıda gösteri düzenlenirken, AB’den sert tepki gelmişti. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Polonya’ya yaptırımlar getirebilecek ve oy hakkının askıya alınmasına yol açabilecek AB Antlaşması’nın 7’inci maddesinin devreye konulabileceğini duyurmuştu.