Petrol fiyatlarının artması için üretim azaltılmaya devam edecek

Petrol fiyatlarında 2014 yılından bu yana yaşanan düşüşler nedeniyle üretimdeki düşüşün önümüzdeki yıl da devam edeceği duyuruldu.

Petrol İhracatçısı Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC üyesi olmayan ülkelerin petrol fiyatlarını yükseltme çabaları devam ediyor. Rusya’nın Saint-Petersburg kentindeki toplantıda, OPEC ve diğer ülkeler uzlaşırken, petrol üretiminin 2018’in ilk 6 ayında 350 milyon varil azaltılmasına karar verilmişti.

Ancak OPEC’in kararına rağmen Nijerya’nın yanı sıra iç savaş nedeniyle üretimi azalan Libya’nın üretimi arttırma çabaları dikkat çekiyor. Ayrıca uluslararası yaptırımların kaldırılmasıyla birlikte İran’ın da petrol üretimini arttırma çabaları devam ediyor.

2014 yılına kadar yüz doların üstüne kadar çıkan petrol fiyatları, o tarihten bu yana 25 ile 50 dolar arasında dalgalanmalar yaşadı. Bundan dolayı da Rusya’nın yanı sıra birçok OPEC ülkesinin ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadığı biliniyor.

OPEC’in 14 üyesinin yanı sıra aralarında Rusya’nın da bulunduğu diğer 11 ülke bu yılın başından bu yana petrol üretimini günlük 1,8 milyon varil azalttılar.

OPEC, ekonomileri büyük oranda petrol gelirlerine dayanan Suudi Arabistan, İran, Irak, Kuveyt, Venezuela, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Libya, Gabon, Nijerya, Gine, Ekvator, Angola ve Cezayir’den oluşuyor.