Petrol fiyatları son 4 yılın rekor düzeyinde

Petrol fiyatlarında  2014 yılından bu yanaki en yüksek düzeye ulaşılırken, ekonomisi petrol gelirlerine bağlı olan birçok ülkenin bundan faydalanamama ihtimali yüksek.

ABD’nin İran ve Venezuela’ya yönelik yaptırım beklentileri altında petrol fiyatlarındaki artış devam ediyor.

Amerikan petrolü light sweet crude (WTI) varil fiyatı Kasım 2014’ten bu yanaki en yüksek seviyesine çıkarak, 70 dolar 73 sentten satıldı. Cuma günündeki kapanışa göre 1 doların üstünde artış gösteren WTI’ye karşılık Brent petrolünün fiyatı ise 76 dolar 17 sent seviyesinden işlem gördü.

İRAN VE VENEZUELA YAPTIRIMLARI DAHA DA YÜKSELTECEK

Her iki petrol türü de Kasım 2014’ten bu yanaki en yüksek seviyesi çıkarken, ABD Başkanı Donald Trump’ın bugün yapacağı İran açıklaması ardından daha da yükseleceği tahmin ediliyor. İran’a yönelik olası yaptırımlar kapsamına girecek petrol ihracatının dünya piyasalarındaki arzı düşüreceğinden, zaten azalma eğilimindeki stoklarda daha büyük bir düşüşe neden olacak ve bu da petrol fiyatlarını yükseltecek.

Öte yandan Trump’ın hedefindeki bir diğer ülke olan Venezuela’da yatırımların azlığı nedeniyle düşen petrol üretiminin dün açıklanan yeni Amerikan yaptırımlarıyla daha da düşeceği tahmin ediliyor.

Her ikisi de Petrol Üreticisi Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olan Venezuela ve İran’a yönelik Amerikan tutumuna paralel olarak ABD’deki brüt petrol üretimi de artmaya devam ediyor. ABD’de geçtiğimiz Cuma günü petrol çıkarılan kuyuların sayısının artacağı duyurulmuştu.

Petrol fiyatları 2014 yılında 90 doların üzerinde ve rekor bir düzeyde iken düşmeye başlamıştı. Sonraki yıllarda 25 dolar seviyesine kadar gerileyen fiyatlar nedeniyle Rusya, Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri, Venezuela ile diğer OPEC ülkelerinin ekonomileri ciddi zarar görmüştü.