Peru halkının direnişi ilk meyvesini verdi

Cumhurbaşkanı Castillo'nun görevden alınıp tutuklanmasıyla başlayan ve yaklaşık iki aydır devam eden Peru halkının direnişi sonucu kongre, seçimleri öne alma kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun 7 Aralık 2022'de Kongre tarafından görevden alınıp tutuklaması sonrası Peru çapında başlayan halkın direnişi hükümet ve kongre cephesinde sonuç verdi. 60’dan fazla göstericinin katledildiği ve on binlerce kişinin başkent Lima’ya yaptığı uzun yürüyüşle dünya gündemine giren Peru’da kongre oy çokluğuyla daha önce karar verilen Nisan 2024’deki seçim tarihini değiştirdi.

Peru kongresi, halkın talebi bu yıl içinde sandıkların kurulması talebini yerine getirerek seçimlerin Ekim ayına çekilmesine karar verdi. Kongrenin erken seçimine ilişkin sanal medya hesabında açıklama yapan Kongre Başkanı José Williams Zapata, ülkenin yeniden huzura kavuşması için erken seçim lehinde oy kullandığını bildirdi.

İLK OYLAMADA HAYIR ÇIKTI, DİRENİŞ BÜYÜDÜ

Kongredeki son oylamanın aksine geçtiğimiz Cuma günü yapılan bir önceki oylamada, erken seçim kararı çıkmadı. Bunun üzerine ülke çapında sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve sol partilerin öncülüğünde yeniden gösteriler gerçekleşti ve en az bir gösterici polisler tarafından katledilirken, onlarcası da yaralandı.

Kongredeki oylamadan önce dün yine Peru’da yüz binlerce kişinin katıldığı gösteriler vardı. Peru halkı son gösterilerde seçimlerin öne çekilmesinin yanı sıra Castillo’nun serbest bırakılmasını, yerine atanan Dina Boluarte’nin istifa etmesini ve yeni bir anayasanın hazırlanarak referanduma sunulmasını talep etti.

ANA TALEP: DİKTATÖRE AİT ANAYASANIN DEĞİŞMESİ

Zaten solcu lider Castillo da, halkın birçok demokratik haklardan ve özgürlüklerden mahrum bırakılması için 1990’dan 2000’e kadar iktidarda olan Alberto Fujimori rejimi tarafından hazırlanan hali hazırdaki anayasayı değiştirmeye çalışırken hedef haline geldi. Özellikle Patricia Juárez’nin liderliğindeki ana muhalefetteki sağcı parti, karşı darbe çağrısı yapmasıyla harekete geçen kongre Castillo’yu görevden alarak yardımcısı Dina Boluarte’yu cumhurbaşkanlığına seçti.

Kongrenin darbesiyle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan ve son iki aydır Peru halkının direnişiyle zorlanan Boluarte'nin ise Pazartesi günü soluğu ABD’de alması dikkat çekti. Boluarte’nin ABD’ye beklenmedik şekilde iki günlük ziyaretine ilişkin Amerikan medyasında Washington’un yeni Lima hükümetini desteklediğini ancak protesto gösterilerine de bir çözüm bulunmasını talep ettiği yönünde bilgiler yer aldı.