Pentagon: Türk saldırısı DAİŞ’e yaradı

Pentagon tarafından hazırlanan bir rapora göre, DAİŞ çeteleri Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal saldırıları ve ABD güçlerinin geri çekilmesinden fayda sağladı.

Pentagon raporunda DAİŞ çetelerinin Batı’ya karşı saldırılarda bulunmak için “zaman ve manevra alanı” kazandığına vurgu yapıldı.

Rapor, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Denetleme Dairesi (Defense Intelligence Agency-DIA) tarafından hazırlandı.

Raporda "IŞİD (DAİŞ) ABD birliklerinin çekilmesini ve ardından gelen Türkiye'nin saldırısını Suriye'deki kaynak ve imkanlarını yeniden yapılandırmak ve yurtdışında saldırı planlama becerisini geliştirmek için kendi çıkarına kullandı" denildi.

Pentagon, DAİŞ çetelerinin bu “güvenlik boşluğunda faydalanabileceğine” işaret ederken, "Batı'yı hedef almak ve dünya genelinde bulunan 19 küresel kolu ve ağına destek sağlamak için ‘zaman ve manevra alanına’ sahip olabileceğini” kaydetti.

DAİŞ çetelerinin uzun vadede Suriye'nin bazı bölgelerinde "kontrolü tekrar eline alabileceği ve küresel kapsama alanını genişletmeye çalışacağı" uyarısını yapan Pentagon, geçen ay DAİŞ şefi Ebubekir El Bagdadi’nin öldürülmesinin DAİŞ’in işleyişini üzerinde az etkisi olacağı değerlendirmesinde bulundu.

“DIA’ye göre IŞİD El Bagdadi’nin ölümü ardından direnç göstermeye hazırlanmıştı” denilen raporda, DAİŞ çetelerinin “operasyonlarını sürdürebileceği, kendi küresel uyumunu koruyabileceği ve mevcut tutumunu muhafaza edebileceği” kaydedildi.

Raporda DAİŞ çetelerinin Demokratik Suriye Güçlerine karşı saldırı düzenlemek için "bazı uyuyan hücreleri aktif hale getirdiğine” dikkat çekildi.