Paşiniyan: Azerbaycan soykırıma hazırlanıyor

Ermenistan, Yukarı Karabağ’daki Ermenilerin soykırıma uğramasından endişe ettiklerini belirterek, BM’ye çağrıda bulunmak istediklerini açıkladı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşiniyan, bir hükümet toplantısı sırasında Rus barış gücü askerlerinin rolünü oynamadığı tepkisinde bulundu.

Paşinyan, “Azerbaycan’ın askeri ve siyasi yöneticileri Yukarı Karabağ halkına karşı bir etnik temizlik ve soykırıma hazırlanıyor” dedi.

Ermeni Başbakan, "Rus barış güçleri Karabağ halkının güvenliğinin garantörüdür ve bunu sağlayamazlarsa, soykırımı önlemek için BM Güvenlik Konseyi'ne başvurmaları gerekir" diye ekledi.

Paşinyan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan’a “Başta BM çerçevesinde olmak üzere, soykırımın önlenmesi için uluslararası mekanizmaları” başlatması talimatını verdiğini ifade etti.

Çoğunluğu Ermenilerden oluşan dağlık bölge, Sovyetler Birliği’nin yıkılması ardından Azerbaycan’dan tek taraflı olarak ayrılmıştı. Ancak bu bölge Ermenistan ve Azerbaycan arasında sürekli bir gerilim ve çatışma konusu olmaya devam etti.

İlk çatışmalar, 1990’lı yılların başında Sovyetler Birliği’nin tasfiyesi sırasında yaşandı ve 30 bin kişinin ölümüne yol açtı. Bu savaşın galibi Ermenistan olmuştu.

Ancak Azerbaycan 2020 sonbaharında Türkiye’nin de açık desteği ile ikinci bir savaş başlattı. 6500 dolayında kişinin öldüğü savaşta, Azerbaycan çok dayıda bölgeyi ele geçirdi.

Rus askerlerinin bölgedeki varlığına rağmen Yukarı Karabağ ve Azeri-Ermeni sınırında sıklıkla çatışmalar yaşanıyor.