Paris’te on binlerce kişi ‘Stop Macron’ dedi

Fransa genelinde Emanuel Macron'nun cumhurbaşkanlığının birinci yılını doldurması vesilesiyle düzenlenen ‘Stop Macron’ eylemine binlerce kişi katıldı.

Paris'te yapılan eyleme öğrenciler, işçiler, sağlıkçılar, kağıtsızlar, işsizler, kitle örgütleri ve siyasi partiler taleplerini yazdıkları pankartları ile katıldı.

Opera meydanında bir araya gelen kitle Bastille meydanına doğru yürüyüşe geçti. Polis yürüyüş güzergahındaki metro duraklarını kaparak yer yer arama yaptı. Aramalarda 8 kişi gözaltına alınırken, yürüyüş, polis ablukası altında gerçekleşti.

Eylemlerde; “Macron defol”, “Macron fakirlerden alıp zenginlere veriyor”, “Sosyal yıkım paketine hayır”, “Hepsi de İsviçre'de”, “Altıncı cumhuriyet için”, “Ekolojik bir plan”, “Direniş”, “Gölgede yürüyüş”, “Macron istifa” sloganlarının yazılı olduğu dövizler taşındı.

Eylemde Macron'u tanımlayan 4 sembol, "kral, iş adamı, zenginlerin cumhurbaşkanı ve Napolyon" kılığına giren 4 kişi, araçlar üzerinde korteje eşlik ederken, Macron'u protesto eden kısa oyunlar da sahnelendi. Kalabalık şarkılar söyleyerek, dans ederek, slogan atarak Macron'un iktidardaki birinci yılını protesto etti.

Eyleme okul işgal ve eylemleri ile gündemde olan Tolbiac, Sorbonne üniversiteleri başta olmak üzere öğrencilerin katılımı yüksekti. Kağıtsızlar oturum hakkı için eylemdeyken, ZAD direnişçilerine de destek pankartları taşındı.

Aynı zamanda, CGT, SUD, Solidaires, Attac, öğrenciler, demiryolu çalışanları, posta çalışanları ve sağlık personelinin temsilcileri. Fransa Komünist Parti sekreteri Pierre Laurent, NPA’dan (Anti Kapitalist Parti) Philippe Poutou ve Olivier Besancenot da eylemde yerini aldı.

Eylemde bir konuşma yapan Sol Parti lideri Jean-Luc Mélenchon “26 Mayıs'ta sokaklarda tarihi değiştiren insan seli olun” dedi.

Bastille meydanında kitle ile polis arasında bir gerginlik yaşandı. Dün Toulouse, Bordeaux, Lyon, Strasbourg ve Rennes kentlerinde de eylemler yapıldı.