Pakistan seçimlerinde İmran Han galibiyetini ilan etti

Pakistan’da Çarşamba günü yapılan genel seçimlerine katılan eski kriket şampiyonu ve siyasetçi İmran Han, zaferini ilan etti.

İmran Han, başkent İslamabad’da bir kaç kilometre mesafedeki Bani Gala’da bulunan genel merkezinde yaptığı açıklamada “Başardık. Bize görev verildi” dedi.

Pakistanlılar, oy kullanma işleminin ardından yeni güne kaosla başladı. Mevcut iktidar partisi ve diğer bir çok siyasi oluşum, ağır hileler yapıldığı suçlamasında bulundu. Sözkonusu partiler, İmran Han’ın zaferine işaret eden sonuçları reddediyorlar.

Oy sayım işlemi oldukça gecikti. Yerel medyaya göre sandıkların kapanmasından 18 saat sonra oyların sadece yarısı sayılabildi.

Pakistan Seçim Komisyonu, geçikmeyi yeni kullanılan bir yazılıma bağlayarak teknik bir sorun olduğunu belirtti.

Komisyon Başkanı Serdar Muhammed Reza, “Bu seçimler lekelenmedi. Yüzde 100 adil ve şeffaf” dedi.

İlk sonuçlar İmran Han’ın partisi Pakistan Adalet Hareketi’nin önde olduğunu gösteriyor.

İktidar partisi Pakistan Muslim League Nawaz (PML-NL), seçimlerde yoğun hile yapıldığını düşünüyor. Bu partinin lideri Şahbaz Şerif, sonuçlara yargı önünde itiraz edeceğini açıkladı. Seçimlere öne çıkan üçüncü isim Bilawal Butto’nun partisi Pakistan Halk Partisi de sonuçlara tepki gösteriyor.

Seçim günü DAİŞ çeteleri Ketta’da bir seçim bürosu önünde bombalı saldırı gerçekleştirmiş, 31’e yakın kişi hayatını kaybetmişti.