Pakistan’ın Afganistan’daki saldırılarında 50 ölü

Pakistan ordusunun Afganistan’ın doğusunda düzenlediği saldırılarda 50 dolayında kişinin öldüğü bildirildi.

Taliban’ın ağustos 2021’de iktidarı ele geçirmesinden bu yana iki ülke arasındaki sınır gerilimi tırmandı. 

Pakistan, Taliban’ın elindeki yeni Afgan yönetiminden kendi toprakları üzerinden saldırı düzenleyen gruplara karşı “sert tedbirler” almasını istiyor.

İslamabad’a göre Tehrik-i Taliban Pakistan (Pakistan Taliban Hareketi) gibi silahlı gruplar Afgan toprakları üzerinden saldırılar düzenliyor.

Aynı zamanda Pakistan Talibanı olarak da adlandırılan bu grup, Afganistan’daki Taliban ile ayrı yapılar olarak görülse de aynı ideolojiye sahip. Pakistan Talibanı’nın hem Afganistan hem de Pakistan’dan üyeleri var.

AFP’ye bilgi veren Afganistan’ın Host kentindeki iletişim ve kültür müdürü Şabir Ahmed Osmani’ye göre, Pakistan güçlerinin Host vilayetindeki Durand bölgesinde düzenlediği hava saldırılarında çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 41 sivil öldü, 22’si yaralandı.

Host vilayetindeki iki başka yetkilinin de bu bilançoyu doğruladığı belirtildi. Bir başka Afgan yetkili, komşu Kunar vilayetinde de 6 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.  Kunar’daki saldırının helikopterlerle gerçekleştiği ve dört köyün hedef alındığı ifade edildi. Yetkili, “Sadece sivillere ait evler hedef alındı” dedi.

GÖRGÜ TANIĞI: HEDEF ALINANLARIN TÜMÜ SİVİLDİ

Afganistan’ın temel özel televizyon kanalı olan Tolo News’te tanıklığı aktarılan Host sakinlerinden Resul Can, “Hedef alınanların tümü Taliban veya hükümetle hiçbir ilgisi olmayan sivillerdi” dedi. Can, “Kimin düşman olduğunu ve neden hedef alındığımızı bilmiyoruz” diye ekledi.

Saldırılar cumartesi günü gerçekleşti. Saldırılardan sonra aynı gün Host’ta sokaklara çıkan yüzlerce sivil, Pakistan karşıtı sloganlar attı.

AFP’ye konuşan Faziletin Teşviki ile Ahlaksızlığın Önlenmesi Bakanlığından bir yetkili Host vilayetinde düzenlenen saldırılarda 48 kişinin öldüğünü belirtti. Aynı yetkili, “aynı aileden 24 kişinin” ölenler arasında olduğu bilgisini verdi.

PAKİSTAN: SERT TEDBİRLER ALIN

Pakistan ordusu saldırıların bilançosuna ilişkin açıklamada bulunmazken, Kabil hükümetini “sert tedbirler” almaya çağırmakla yetindi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, “Pakistan, bir kez daha Pakistan’da faaliyetlerde bulunmak için Afgan topraklarından tam bir cezasızlık içerisinde hareket eden teröristleri şiddetle kınıyor" dedi.

İslamabad, Afgan hükümetinden iki ülke arasındaki sınır bölgesinde güvenliği tesis etmesini ve “Pakistan’da terörist faaliyetlere katılan bireylere karşı sert tedbirler almasını” istedi.

Bakanlığa göre perşembe günü, Kuzey Veziristan bölgesinde "Afganistan'dan faaliyet gösteren teröristler" tarafından yedi Pakistan askeri öldürüldü.

TALİBAN HÜKÜMETİ: SAVAŞ İKİ TARAFIN DA ÇIKARINA DEĞİL

Afganistan Talibanı, Pakistanlı grupları barındırdıkları suçlamalarını inkar ederken, İslamabad’ın 2 bin kilometreyi aşkını sınırı güvenli hale getirmek iddiasıyla kapatmasına tepki gösteriyor. İngiliz sömürgeciliğinden kalma kalma bu sınıra “Durand hattı” adı veriliyor.

Afgan hükümeti sözcüsü Zabihullah Mücahid, “(Bu tür saldırıların) tekrarını önlemek için tüm önlemleri alıyoruz ve egemenliğimize saygı gösterilmesini istiyoruz. Pakistan tarafı şunu bilmelidir ki, bir savaş çıkarsa, bu iki tarafın da çıkarına olmayacaktır” diye uyardı.

Sözcü, "Bu zalimliktir ve Afganistan ile Pakistan arasında düşmanlığın önünü açıyor" diye ekledi.