Orta Afrika’da yüzlerce sivil katledildi

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde silahlı gruplar arasında çıkan çatışmalarda yüzlerce sivilin de  yaşamını yitirdiği duyuruldu.

2013 yılından bu yana devam eden iç savaşın önemli oranda bitmesine rağmen son bir yıldaki çatışmalarda ciddi kayıplar olduğu görülüyor.

Ülkede görev yapan Birleşmiş Milletler (BM) misyonu Minusca tarafından hazırlanan rapora göre, sadece iki bölgedeki çatışmalarda yüzlerce sivil hayatını kaybetti. Buna göre, Kasım 2016 ile Şubat 2017 arasında Bria ve Bakala bölgelerindeki çatışmalarda çocuk ve kadınların da olduğu 133 kişi yaşamını yitirdi.

Sivillerin çoğunun Orta Afrika Barış Birliği (UPC) adlı silahlı grup tarafından, 22 kadarının ise savaşın diğer tarafı Orta Afrika Rönenansı için Halk Cephesi (FPRC) adlı koalisyon tarafından katledildiği bildiriliyor.

Minusca raporunda, kesin olmayan iddialara göre en az 293 sivilin katledildiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca çok sayıda insan kaçırma, tecavüz, gasp, mal ve mülklerin gaspı gibi çok sayıda insanlık suçu işlendiği belirtiliyor.