NYT: ABD’li diplomatlar gizlice Talibanlarla görüştü

New York Times’in iddiasına göre, ABD yönetimi, bugüne kadar karşı çıkmasına rağmen Talibanlarla gizli bir görüşme gerçekleştirdi.

New York Times (NYT) tarafından yayınlanan haberde, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Talibanların temsilcileri Katar’da gizli bir görüşmede bir araya geldi.

Gazetenin iddiasına göre, ABD’nin Güney Asya Özel Temsilcisi Alice Wells ile birçok Amerikan diplomatı, geçtiğimiz hafta iki Taliban temsilcisiyle görüştü.

Gizli görüşmede Afganistan’daki iç savaşın sonlandırılmasının ele alındığını savunulan NYT haberinde, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın görüşmeyi ‘yalanlamadığının’ altı çizildi. Bakanlığın bir basın brifinginde de Alice Wells’in Katar’a seyahatte bulunduğu bilgisi verilmişti.

Afgan yetkililerden Ataullah Salim’in de böylesi bir görüşmeden haberi olmadığını söylediği bildirilirken, Salim, bu tür görüşmelerin olması gerektiğini savundu.

NYT, geçtiğimiz haftalardaki bir haberde de ABD Başkanı Donald Trump’ın Talibanlarla doğrudan görüşmeler yapılması için üst düzey diplomatlarını görevlendirdiğine yer verilmişti.

ABD yönetimi bugüne kadar Talibanlarla herhangi bir görüşme gerçekleştirilmesine karşı çıkıyordu.

2001’de uluslararası askeri müdahaleyle devrilen Talibanlar, son yıllarda kontrol ettikleri alanları genişletiyor. Ülkenin altıda birinden fazlası Talibanların elinde.