Nikaragua’da isyan: Altı günde 27 ölü

Nikaragua’da eski bir gerilla olan Cumhurbaşkanı Daniel Ortega iktidarına karşı protesto eylemleri yayılıyor. Altı günde 27 kişi öldü.

Birleşmiş Milletler, Nikaragua’da emeklilik reformuna karşı yapılan protesto eylemleri sırasında hayatını kaybedenlere ilişkin “hızlı, bağımsız ve şeffaf bir soruşturma” istedi. BM, yargısız infazların yapılmış olabileceğine işaret etti. Son günlerde Avrupa Birliği, ABD ve Vatikan da aşırı güç kullanımını eleştirerek, sükunete çağırdı.

Eylemler, Ortega’nın 11 yıl önce iktidara gelişinden bu yana en büyük öfke dalgasını oluşturuyor. Nikaragua İnsan Hakları Merkezi’ne göre geçen hafta Çarşamba günü başlayan eylemlerde biri kameraman olmak üzere 26 kişi öldü. Cumhurbaşkanı’nın eşi olan yardımcısı Rosario Murillo, eylemlerde ayrıca bir polisin öldüğünü açıkladı.

Orta Amerika ülkesi Nikaragua’da protesto eylemleri ardından Pazar günü emeklilik reformu geri çekildi ama öfke dinmedi. Pazartesi günü onbinlerce işçi, öğrenci, köylü ve işveren eylemlere katıldı.

Eylemler geniş anlamda, toplumun bir kesiminin ağır yaşam koşulları ve Ortega’nın iktidarı “gasp” etmesine yönelik tepkileri olarak değerlendiriliyor. Ortega 1979’dan 1990’a kadar ülkenin başında yer aldıktan sonra, 2007 yılında yeniden iktidara geldi.

AFP’ye konuşan eski Dışişleri Bakanı Norman Caldera, “İnsanlar demokrasi, özgürlük, özgür seçimler, şeffaf bir hükümet, güçler ayrılığı ve bir hukuk devleti istiyorlar” dedi. Caldera, “Eğer hükümet bu talepleri karşılamazsa, eylemcileri durdurmak zor olacak. Burada, halk büyük bir çoğunluk olduklarını kanıtladılar” diye ekledi.

Emeklilik reformu eylemleri ateşleyen temel gerekçe olarak öne çıksa da, protestocular, Cumhurbaşkanlığı mevkiinde bulunan Ortega ve eşi Murillo’yu hedef alarak, “Ortega ve Murillo gitsin” sloganını atmaya başladı.

Protestocular, Ortega’nın ülkeye el koyduğu, parlamentoyu, adaleti ve seçim otoritelerini kontrolüne aldığı tepkisinde bulunuyor. Ortega, seçim kurallarını da değiştirerek 2011 ve 2016 arasında yeniden Cumhurbaşkanı olmuştu. Eylemciler, ülkede sandinist iktidar birlikte demokrasinin yavaş yavaş ortadan kalkarak otoriter bir rejime dönüştüğünü savunuyor.

Managua’daki eylem sırasında “Daniel ve Somoza, aynı şey” yazılı bir pankart bile açıldı. Bu pankartlar, mevcut Cumhurbaşkanı eski diktatör Anastasio Somoza ile kıyaslandı. Somoza diktatörlüğü, Daniel Ortega tarafından 1979’daki sandinist devrim sırasında yıkılmıştı. Nikaragua Tarım Ürünleri Birliği Başkanı Michael Healy, “Gençlerimizi copladıkları ve öldürdükleri sürece diyalog olmayacak” diyor.