Nikaragua’da iktidar karşıtı eylemlerde çatışma

Nikaragua’da Daniel Ortega iktidarına karşı yapılan gösteriler sırasında yeniden çatışmalar yaşandı.

 

Çatışmalar Pazartesi akşamı başkent Managua’daki Politeknik Üniversitesi yakınında meydana geldi. Bu üniversite öğrenci hareketinin kalelerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Hükümet karşıtı eyleme, diğer üniversitelerden de yüzlerce öğrenci katıldı. Pazar günü de ülkenin güneyindeki Masaya’da bir protesto eylemi düzenlenmiş, en az 4 kişi yaralanmıştı.

Nikaragua İnsan Hakları Merkezi’ne (Cenidh) göre Ortega iktidarına karşı gösterilerde üç hafta içerisinde 47 kişi öldü, 400’den fazla kişi yaralandı.

Protesto dalgası 18 Nisan günü öğrencilerin emeklik reformuna karşı tepkisiyle başladı. Bu tepki hızlı bir şekilde yayıldı ve geniş kitlelerin katıldığı protesto eylemlerine dönüştü. Tepkiler ilk olarak emeklilik reformuna karşı geniş anlamda, toplumun bir kesiminin ağır yaşam koşulları ve Ortega’nın iktidarı “gasp” etmesine yönelik tepkileri olarak değerlendiriliyor. Eski bir gerilla olan Ortega 1979’dan 1990’a kadar ülkenin başında yer aldıktan sonra, 2007 yılında yeniden iktidara geldi.

Protestocular, Ortega’nın ülkeye el koyduğu, parlamentoyu, adaleti ve seçim otoritelerini kontrolüne aldığı tepkisinde bulunuyor. Ortega, seçim kurallarını da değiştirerek 2011 ve 2016 arasında yeniden Cumhurbaşkanı olmuştu. Eylemciler, ülkede sandinist iktidar birlikte demokrasinin yavaş yavaş ortadan kalkarak otoriter bir rejime dönüştüğünü savunuyor.