Nijerya’da kiliseye saldırı ardından 11 Müslüman öldürüldü

Nijerya’nın Benue eyaletinin başkentinde bir kiliseye yapılan saldırı ardından kalabalık bir kitle 11 Müslümanı öldürdü.

Benue valiliğinde İslami işler danışmanı Rilwanu Adamu, “Bu krizde bizden 11 kişiyi kaybettik, 5 yaralı da hastaneye kaldırıldı” dedi.

Saldırılar kentin farklı mahallelerinde gerçekleşti. Bilançonun daha da ağırlaşabileceği bildirildi. Zira tamamen yanan bazı kurbanların halen bulunmadığı belirtildi.

Müslüman bir kunduracı motosiklet arkasına bağlanarak, ölene kadar yerlerde sürüklendi.

Kalabalık kitlenin ayrıca Makurdi pazarındaki iki camiyi de yerle bir ettiği ve bir tavuk satıcısını öldürdüğü belirtildi. Yaralı beş kişinin linç edilmeden önce askerlerin müdahalesiyle kurtarıldığı bilgisi verildi.

Salı günü bir ayin sırasında kiliseye yapılan saldırıda iki Katolik rahip ve 16 inanan öldürülmüştü. Saldırıdan göçebe hayvan yetiştiricileri sorumlu tutuldu.

Nijerya’nın merkezindeki eyaletlerde sık sık arazi ve su kavgaları yaşanıyor. Çatışmalar Hristiyan çiftçiler ile çoğunlukla Afrika’nın en kalabalık etnik gruplarından biri olan Pöller halkı ve Müslüman göçebeler arasında yaşanıyor. Çiftçiler, göçebeleri çiftliklerine hayvanları ile birlikte zarar vermekle suçluyor.

Kaynaklar üzerine yaşanan bu çatışma 180 milyon nüfuslu bu en kalabalık Afrika ülkesinde demografik patlamayla daha da ağırlaştı. Çatışmalar aylardır dini ve kimlik çatışmasına dönüştü.

Uluslararası Kriz Grubu’nun Eylül 2017’de yayınladığı bir rapora göre 2016 yılında Nijerya’da bu çatışmalarda 2.500 kişi öldü.