Nijerya’da iki saldırıda 43 ölü

Nijerya’nın kuzey batısında hafta başında düzenlenen iki ayrı saldırıda en az 43 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Yetkililer bir önceki bilançoda 15 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti.

“Çete” olarak tanımlanan kriminal gruplar, Afrika’nın bu en kalabalık ülkesinin kuzey batısı ve merkezinde terör estiriyor.

Son aylarda saldırılar tırmandı. Pazarı pazartesiye bağlayan gece onlarca saldırgan Sokoto eyaletindeki Illela ve Gronyo yerleşim birimlerine saldırıda bulundu.

Sokoto Eyaleti hükümeti yaptığı yazılı açıklamada ölü sayısının 43’e çıktığını bildirdi.

Eylül ayı başında Nijerya güvenlik güçleri, şiddetin merkezi olarak ifade edilen komşu Zamfara eyaletinde çetelerin kamplarına yönelik havadan ve karadan operasyonlar düzenlemişti.

Zamfara’dan kaçan çeteler, başta Sokoto bölgesi olmak üzere Nijer ile olan sınırdaki bölgelere kamp kurdu. Bu kamplardan sıklıkla bölge sakinlerine yönelik saldırılar düzenleniyor.

Ekim ayında Goronyo’da bir pazaryerine düzenlenen saldırıda 43 esnaf katledilmişti. 

Bu saldırıdan birkaç gün önce Sabon Birni yerleşim biriminde pazaryerine düzenlenen saldırıda 19 kişi hayatını kaybetmişti.

Bu çetelerin ideolojik herhangi bir talebi olmasa da yetkililer, cihatçı grupların çetelere giderek artan oranda sızdığından endişe ediyor. Nijerya’nın kuzey batı ve merkezindeki eyaletlerinin dışında, cihatçı olarak tanımlanan gruplarla 12 yıldır bir savaş yürütülüyor.