Nijerya’da Boko Haram saldırısı: 18 ölü, 84 yaralı

Nijerya’nın kuzey doğusundaki Maiduguri kentinde Boko Haram tarafından düzenlenen saldırıda en az 18 kişi öldü, 84 kişi yaralandı.

Acil durumlar yerel kurumu SEMA tarafından yapılan açıklamaya göre saldırı Pazar günü gerçekleşti. AFP’ye konuşan SEMA’nın tahliyelerden sorumlu yetkilisi Abello Dambatto, saldırının Maiduguri’nin Bale Shuwa ve Bale Kura mahallelerini hedef aldığını belirterek, “Şimdilik 18 cenaze tespit edebildik” dedi. Dambatto, “Bu kişiler, isyancılar ve askerler arasındaki ateşten kaçmaya çalışırken öldürüldüler” dedi.

Dambatto, başka bir mahallede iki canlı bombanın, üzerindeki bombaları patlatmadan önce askerler tarafından öldürüldüğü bilgisini verdi.

DAİŞ bağlantılı Boko Haram’ın bu büyük saldırısı Pazar günü saat 20.30 sıralarında başladı. Ordu güçleri ile çete mensupları arasındaki çatışmalar bir saate kadar sürdü. Yerel kaynaklar, öldürülen çete mensuplarından 7’sinin canlı bomba olduğunu bildirdi.

Borno eyaletinin başkenti olan, kumdan örülmüş duvar ve hendeklerle çevrili Maiduguri’ye yönelik son sızma saldırısı, geçen yıl Noel haftasında yaşanmıştı.

Cuma akşamı da yaşları 13 ile 18 arasında değişen dört kız çocuğu, Maiduguri çevresindeki Zawuya kampına yönelik intihar saldırısı düzenlemiş, iki kişinin ölümüne yol açmıştı.

Yobe eyaletinde Boko Haram tarafından 100’ü aşkın kız çocuğu kaçırıldıktan bir ay sonra Mart ortasında, Dapchi kentindeki ailelerine teslim edildi.

Nijeryalı yetkililer ve ordusu, sık sık Boko Haram’ın teknik olarak yenildiğini söylüyorlar. Ancak ülkenin kuzey doğusunda artan saldırılar, buradaki güvenlik durumunun iyi olmadığına işaret ediyor.

2009’da Boko Haram’ın ortaya çıkmasından bu yana yaşanan çatışmalarda 20 bini aşkın kişi hayatını kaybetti, 1.6 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bunlar halen de evlerine geri dönemiyorlar.