NATO’dan 50 bin asker, 250 uçak ve 10 bin araçla tatbikat

NATO’nun Norveç’te 31 devletin katıldığı büyük tatbikatı bu Perşembe günü başlıyor.

Tatbikat Rusya sınırlarının yakınlarında gerçekleşiyor. 50 bin asker, 250 uçak, 10 bin tank, kamyon ve diğer askeri araçlar tatbikata katılıyor.

Reuters’a açıklamada bulunan albay Eystein Kvarving, “Güçler yerlerini aldı” diyerek, büyük operasyonlara hazırlık olarak çatışma kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla iki hafta boyunca tatbikat yapılacağını söyledi.

Tatbikata "Trident Juncture" adı verildi. 1980’li yılların başından bu yana Norveç’te yapılan en büyük tatbikat özelliğini taşıyor. Bu tatbikat, NATO’nun bir kaç yıllık bütçe kesintilerinden sonra yeniden askeri savunmayı güçlendirmeyi hesapladığı şeklinde yorumlandı.

Resmi olarak tatbikatın herhangi bir güce karşı yapılmadığı iddia ediliyor ancak hedefin Rusya olduğundan kuşku duyulmuyor. Rusya’nın 2014’te Kırım’ı kendisine bağlamasından bu yana endişeleri artan Norveç de kendi topraklarında eğitilen Amerikalı denizcilerin sayısının arttırılması için çaba sarf ediyor. Bu da Moskova’nın tepkisiyle karşılaşıyor.

Rusya da Eylül ayında tarihinin en geniş askeri tatbikatlarını yapmıştı. NATO tatbikatı ABD ile Rusya arasındaki gerilimin tırmandığı bir döneme denk geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ile yaşanan gerilime Pazartesi günü bir yenisini ekledi. Trump, 1987’de Rusya ile imzalanan Orta Menzilli Nükleer Güç Antlaşması’ndan (INF) çekileceklerini açıkladı. Trump, gerekçe olarak da Moskova’nın yıllardır anlaşmayı ihlale etmesini gösterdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova hafta içerisinde yaptığı bir açıklamada NATO tatbikatına tepki göstererek, “NATO’nun temel ülkeleri bölgede, Rusya sınırları çevresinde askeri varlıklarını arttırıyorlar” dedi. Zaharova, “Böylesine sorumsuzca eylemler Kuzey’de siyasi ve askeri durumu istikrarsızlaştırmaya ve gerilimlerin artmasına götürecektir” diye eklerken, gerekli misilleme tedbirleri alacaklarını söyledi.