NASA’dan gezegen avcısı yeni teleskop

Amerikan uzay ajansı NASA, uzayda yaşanabilir gezegenleri tespit etmek amacıyla yeni teleskopunu harekete geçirdi.

Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) isimi teleskopun, Avrupa saatiyle Pazartesi gece yarısına doğru, hava koşullarının uygun olması halinde Florida’dan fırlatılması bekleniyor.

Yeni teleskop, gelecek iki yıl içerisinde, Güneş Sistemi’nin dışında en parlak olarak ifade edilen 200 binden fazla yıldızı inceleyecek. Görevi, yaşanabilir gezegenleri tespit etmek.

Bu alandaki ilk teleskop olan Kepler, 2009 yılında fırlatılmıştı. NASA’ya göre TESS, 50 kadarı dünya büyüklüğü, 500 kadarı dünyadan iki kat daha büyük olmak üzere 20 bin güneş dışı gezegeni keşfedebilecek.

TESS’in fırlatılmasından önce yapılan bir açıklamada “İnsanlar evrende yalnız olup olmadığımız her zaman sordu. Bundan 25 yıl önce bildiğimiz gezegenler, Güneş Sistemimizdeki sekiz gezegenden ibaretti. Ama o tarihten beri başka yıldızların yörüngesindeki binlerce gezegen bulduk ve galaksimizdeki tüm yıldızların kendi gezegen ailesi olduğunu düşünüyoruz” denildi.

Kepler teleskopu, 2 bin 300 yeni güneş dışı gezegen keşfetmişti. Bunlar diğer teleskoplarla da doğrulandı. TESS ise Kepler’den 350 kat daha geniş bir alanda inceleme yapma kapasitesine sahip.

Bir sonraki aşama ise 2020 olacak. Bu tarihte Hubble teleskopunun yerine, yeni teleskop “James Webb Space Telescope” fırlatılacak. Sözkonusu teleskop ile evrende yalnız olup olmadığımızın tespit edilmesi bekleniyor.