Myanmar’da toprak kayması: 17 ölü

Myanmar’ın kuzeyinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle en az 17 kişi hayatını kaybetti.

Toprak kayması bir yeşim taşı madeninin yakınlarında meydana geldi. Toprakla doldurulmuş bir alanda çöküntü yaşandığını belirten yetkililer, bun toprak altında kazı yapılmasından kaynaklandığını bildirdi.

AFP’ye konuşan Kachin eyaletindeki Hpakant kasabası memuru Nilar Myint, “17 cenaze bulduk ve hayatta kalan 9 kişiyi hastaneye kaldırıldı” dedi. Alanda arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü bilgisi verildi.

Bu tip kazalar sözkonusu bölgede sıklıkla yaşanıyor. Çevre koşuları gözetilmeden gerçekleşen maden işletmeleri, bölgeyi çoraklaştırdı. Yoksul binlerce Myanmarlı işçi, yeşim madenlerinde iş bulmak için ülkenin kuzeyine gidiyor. Büyük şirketlerin insafına terk edilen bölgedeki faaliyetler üzerinde bir denetim yok, aksine bu faaliyetlere göz yumuluyor.

YEŞİM TAŞI

Myanmar, yer altındaki değerli yeşim taşından büyük kar elde ediyor. Global Witness isimli sivil toplum örgütünün 2015’te yayınladığı bir rapora göre 2014 yılında, küresel pazara 27.5 milyar euro değerinde yeşim taşı satıldı. Bu da resmi olarak açıklanan rakamdan on kat daha fazla kar elde edildiğini gösteriyor. Sözkonusu miktar, ülkenin yurt içi gayrı safi milli hasılasının yarısına denk geliyor. Buna rağmen ülke Güney Doğu Asya’nın en yoksul ülkesi olarak kalmaya devam ediyor. Çin’in açıkladığı resmi rakamlara göre, Myanmar 2014 yılında sadece Çin’e 12 milyar dolar değerinde yeşim taşı gönderdi.