Müslüman ve Yahudi gençlerden Auschwitz’e ortak ziyaret

Almanya’da Yahudi düşmanlığı ve göçmen karşıtlığına dikkat çekmek için bir grup Müslüman ve Yahudi genç birlikte yüzbinlerce Yahudi’nin katledildiği Auschwitz kampını ziyaret ederek bir eğitim programına katılacak.

Almanya Müslümanları Merkez Konseyi (ZMD) ve Progresif Yahudiler Birliği (UPJ) 6 Ağustos - 10 Ağustos tarihinde ortak bir eğitim gezisi planlıyor. Auschwitz’e yapılacak olan eğitim gezisine Almanya’da yaşayan Müslüman göçmenler ve genç Yahudiler katılacak.

Gezide ayrıca Müslümanlar ve Yahudiler ortak anma törenine katılacak. Birçok destekçinin katılımıyla gerçekleşecek eğitim gezisine Thüringen Eyaleti’nin Sol Partili Başbakanı Bodo Ramelow ve Schleswig-Holstein Eyaleti Başbakanı Daniel Günther katılacak.

Anma töreni 9 Ağustos 2018 günü kampın giriş kapısının önünde gerçekleşecek. Haham Dr. Henry Brandt ve ZMD Yönetim Kurulu Başkanı Aiman Mazyek törende katılımcılara hitap edecekler.

Mülteciler ve Müslüman cemaatlerle senelerdir Almanya’nın toplama kamplarına anma ve eğitim gezileri düzenleyen ZMD, ilk defa Auschwitz’e bir eğitim gezisi yapmış olacak. Katılımcılara UPJ Yönetim Kurulu Başkanı Haham Prof. Dr. Walter Homolka eşlik edecek.

Nazi Almanyası Polonya topraklarında bulunan Auschwitz-Birkenau kampına 1940-1945 yılları arasında 400 bin Yahudi tutukluyu göndermişti. II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma ve sistematik katliam kampı olarak Auschwitz'de 1 milyonu Yahudi olmak üzere 1,1 milyon insanın öldürüldüğü tahmin ediliyor.