Moskova, Suriye’ye ilişkin Batı tasarısını inceliyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD, Fransa ve İngiltere tarafından Suriye’ye ilişkin sunulan bir karar tasarısını inceleyeceklerini açıkladı.

Interfax haber ajansına göre Dışişleri Bakanlığı’nın uluslararası örgütler departmanı şefi Piotr İliçev, “İncelememiz gerekiyor. Daha yeni sunuldu. Çalışmanın sürmesi gerekiyor. Hemen reddetmiyoruz. Bakmamı gerekiyor” dedi.

Rusya, Suriye rejimine yönelik saldırıyı kınayan bir tasarıyı Cumartesi günü BM Güvenlik Konseyi’ne sunmuştu. Bu tasarı konseyin 15 üyesi tarafından kabul görmemişti.

ABD, Fransa ve İngiltere, 13’ü 14 Nisan’a bağlayan gece Suriye rejimine yönelik saldırı düzenlemişti. Bu saldırıya, 7 Nisan’da Duma’da kimyasal silah kullanılması gerekçe olarak gösterilmişti.

Saldırı ardından her üç ülke BM Güvenlik Konseyi’ne 16 Nisan’da bir öneriyle gideceklerini açıklamıştı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, 15 Nisan günü yaptığı açıklamada bir uzlaşmaya varmanın çok zor olduğunu söylemişti.

Ryabkov ayrıca Washington ile Moskova arasındaki iletişim kanallarını açık kalmaya devam ettiğini belirtirken, Rusya’nın Batı ile ilişki durumunu iyileştirmek için elinden geleni yapacağını ifade etti.