Moskova: Kimyasal saldırı bir mizansen ve yabancı servislerin işi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Duma’da kimyasal saldırının bir “mizansen” olduğunu ve yabancı istihbarat servislerinin işi olduğuna dair ellerinde “inkar edilemez kanıtlar” olduğunu söyledi.

Sergey Lavrov, bu Cuma günü yaptığı açıklamada Rusya’nın 7 Nisan’da Duma’da kimyasal silah kullanımının yabancı istihbarat servislerinin işi olduğunı doğrulayan kanıtlara sahip olduklarını belirtti.

Lavrov, “Yeni bir mizansen olduğunu ve Rusofobi kampanyasına öncülük eden bir devletin özel servislerinin bu mizansene katıldığını gösteren inkar edilemez kanıtlarımız var” dedi. Lavrov, hangi ülke olduğu konusunda detay vermedi. 

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü müfettişlerinin de Suriye’de incelemelerde bulunmak için yolda odluğunu söyleyen Lavrov, “Yarın sabah Şam’da olmaları gerek” diye ekledi. Bu ekibin Duma’yı ziyaret etmesini umduklarını ifade eden Lavrov, Rus uzmanların alanda yaptıkları incelemede herhangi bir kimyasal saldırı izine rastlamadığını belirtti.

Askeri müdahale tehditleri konusunda da uyaran Lavrov, tehdit ve ültimatomların “alarm verici” bir atmosfer yarattığını ifade ederken, ABD ile Rusya arasındaki iletişim kanallarının aktif olduğunu da tekrarladı.

GÖÇMEN TEHDİDİ

Lavrov, "Tanrı korusun, Suriye'de de Libya ve Irak'ta deneyimlenenler gibi herhangi bir maceraya kalkışmasınlar" diye uyardı.

"Küçücük bir yanlış hesaplama bile ne bize ne de Avrupalı komşularımız için gerekli olmayan yeni göçmen akınlarına sebep olabilir” diyen Lavrov şunları ekledi: "Böyle bir şey, (Irak ve Libya'da olanların tekrarlanması) sadece okyanus tarafından korunan ve buradaki (Suriye) jeopolitik projelerini ilerletmeye devam etmek için tüm bölgeyi karıştırma çabaları sürerken bir kenarda oturacağına inananları mutlu edebilir."