Moïsi : Gerçek savaş kazara gelebilir

Fransız siyaset bilimci ve jeopolitik uzmanı Dominique Moïsi, Suriye’de gerçek savaşın kazara gelebileceğini söyledi.

La Dépeche gazetesine konuşan Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü özel danışmanı Dominique Moïsi, Suriye’de gerilimin devam edeceğini belirterek, “Yavaşça yükselen bir gerilimle karşı karşıyayız. Ama hiçbir aktörün gerçek bir savaş çıkarmada reel bir fayda gördüğünü düşünmüyorum” dedi.

Yine de “kontrolden çıkabileceğini” ifade eden Dominique Moïsi, Başar El Esad’ın da bir an önce toprak fethini tamamlamak istediğini belirtiyor. Moïsi, Esad’ın operasyonları karşısında “bir şey yaşanacağını düşünmediğine” dikkat çekerken, “İsrailliler ABD’nin yerine sertleşme sinyalleri verebilir ama İran veya Suudi Arabistan’ın gerçek bir savaşa katılacağını düşünmüyorum” diye ekledi.

Kimyasal saldırıları da değerlendiren Moïsi, “Başar, bedel ve kazım arasındaki dengeyi halen kendi lehine görüyor ve kendi arasında bölünmüş uluslararası toplumun gerçek bir yanıtı ile karşılaşmadan piyonlarını öne sürebilir” diye konuştu.

Uluslararası toplumdan “sert bir yanıt” lehine seslerin yükseldiği konusundaki bir soru üzerine Moïsi, “Kuşkusuz ama, Ruslar ve İranlılar halen Başar El Esad’ın arkasında, buna Türkler de dahil oldu” dedi.

ABD’nin bir tepkisini olabileceği ifade eden Moïsi, “Fakat çok bölünmüş bir durumda ve açık bir mesaj göndermiyor. Avrupa Birliği de bölünmüş durumda, Fransa ve Büyük Britanya gibi bazı ülkeler sert konuşuyor, başkaları Rusya’yı kızdırmak istemiyor” şeklinde konuştu.

Ancak bir noktadan sonra çatışmaların yayılabileceğini söyleyen Moïsi, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bir noktadan sonra, örneğin İran ve Suudi Arabistan arasında yayılmış bir çatışmaya dönüşebilir ya da Türkiye ile ABD arasında yerel düzeyde bir çatışma olabilir. Ayrıca İsrail ile Suriye arasında da savaş yeniden başlayabilir. Her ne kadar en olası senaryolar olmasa da, her biri diğerinden daha endişe verici bir çok senaryo var. Sorun şu ki, ateşle oynanıyor ve savaş kazara gelebilir. Demek istediğim gerçek bir savaştır. Tehlike şu ki, durum aktörlerin kontrolünden çıkabilir.”