Mısırlılar sandık başında

Mısır’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri için seçmenler sandık başına gitti. Abdul Fettah El Sisi’nin yeniden seçilmesi beleniyor.

Arap dünyasını bu en kalabalık nüfuslu ülkesi olan Mısır’da 60 milyon seçmen sandık başına çağrıldı.

İlk turu bu Pazartesi olan seçimlerin ikinci turu 28 Mart’ta yapılacak. İlk sonuçların 29 Mart’ta ortaya çıkması bekleniyor. Nihai sonuçlar ise 2 Nisan’da açıklanacak.

Mevcut Cumhurbaşkanı Abdul Fetah El Sisi ile rakibi Musa Mustafa Musa, dört yıllık bir görev için seçimlerde yarışıyor. Musa, bir muhalif olarak değerlendirilmiyor, zira bir önceki seçimde El Sisi’nin kampanyası için çalışmıştı.

Tüm diğer adaylar da son aylarda ya adaylıktan çekildi ya da diskalifiye edildi. Aralarından biri, subayı olduğu ordunun onayını almadan aday olduğu için altı ay hapse mahkum oldu. Bir diğeri belgede sahtekarlık yaptığı gerekçesiyle askeri mahkeme tarafından tutuklandı. Üçüncü bir aday da mevcut cumhurbaşkanını desteklemeyi tercih ederek, adaylığını çekti. Başka adaylar, farklı nedenle öne sürerek adaylıklarından vazgeçti.

Mısır’da “özgür” olarak sunulan ilk seçimler 1981’den itibaren kesintisiz bir şekilde ülkeyi yöneten Hüsni Mübarek’in 2011 yılında iktidardan düşmesi ardından gerçekleşti. Ancak bu seçimler de Müslüman Kardeşler’i iktidara taşıdı. Muhammed Mursi’nin Cumhurbaşkanı olduğu bu dönem, baskılar nedeniyle yoğun halk tepkisine yol açtı. Ancak Mursi, askeri bir darbeyle görevinden alındı ve 2014 yılında bu ortamda seçimlere gidildi. Darbe ardından fiili ülkeyi yöneten Muhammed Mursi, seçimlerde yüzde 97’ye yakın oy alarak Cumhurbaşkanı seçildi. Bu dönem Müslüman Kardeşler açısından kara bir dönem oldu. Mursi yanlısı gösteriler kanlı bir şekilde bastırıldı.

2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarının da bir öncekine benzemesi bekleniyor.