Mısır önemli kamu şirketlerini özelleştiriyor

Mısır’da ekonomik kriz derinleşirken Başbakanı Mustafa Madbuli, kamu şirketlerinde bir dizi özelleştirmeye gideceklerini açıkladı.

Mısır hükümeti ekonomide özel sektörün payını en az iki katına çıkarmak için bir yol haritası açıkladı.

Başbakan Mustafa Madbuli, 10 kamu şirketi ve orduya ait iki şirketin en geç bu yıl içerisinde borsada işlem görmeleri için planlar sundu.

Başbakan’a göre, "Mısır'ın en büyük yedi limanı" ile "Mısır'ın en iyi otellerini" birleştirecek iki yeni holding şirketi de oluşturulacak ve bunların yüzdeleri borsada işlem görecek.

Hükümet, özel sektörün yatırımda bugün yüzde 30 olan payını 2025 yılına kadar yüzde 65’e çıkarmayı umuyor.

Cumhurbaşkanı Abdul Fettah El Sisi, geçen ay yaptığı bir açıklamada gelecek dört yıl içinde 10 milyar dolar getirmeyi hedefleyen bir program çerçevesinde özel sektöre desteği iki katına çıkarma niyetini duyurmuştu.

Bu ayın başlarında, ABD firması S&P Global, devletin petrol dışı özel sektör ekonomisinin art arda 17. ayda daraldığını gösteren bir endeks yayınlamıştı.

Mısır parasının bir gecede değerinin %17'sini kaybetmesinden bir ay sonra, Nisan ayında enflasyon %14,9 ile son üç yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Devletin Mısır ekonomisi üzerindeki hakimiyeti, birçok çevre ve güç tarafından haksız rekabet yarattığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Madbuli pazar günkü açıklamasında, Sisi'nin iktidara gelişi etrafındaki güvenlik endişeleri ve son olarak COVID-19 salgınına atıfta bulunarak, son yıllardaki "istikrarsızlık" göz önüne alındığında, devletin ekonomiye müdahalesinin "alternatifi" olmadığını savundu.

Sisi’nin 2014’te iktidara gelmesinden bu yana büyük ulusal alt yapı projeleri başlatıldı. Onlarca yıl boyunca Mısır ordusu ekonomide kilit rol oynadı.

Bazı gözlemcilere göre orduya ait şirketleri özelleştirmeye yönelik yeni hamle, çarpık bir yatırım ortamını düzeltmeye yardımcı olabilir.

Rusya'nın Şubat ayı sonlarında Ukrayna'ya yönelik savaş, küresel hammadde fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Dünyanın en büyük buğday ithalatçısı olan Mısır, artan ekonomik baskıların şoku altında Uluslararası Para Fonu'ndan yeni bir kredi talep etti.