Midilli'de göçmenler kelepçeli ve yaralı halde bulundu

Sınır Tanımayan Doktorlar, 25 Ekim günü yaptığı açıklamayla, Yunanistan'ın Midilli adasında üç kelepçeli, dördü yaralı 22 göçmenin bulunduğunu açıkladı.

Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF), kendi sitelerinde yayınladığı açıklamaya göre, kendilerine bağlı acil durum ekibinin Midilli adasına yeni gelen ve acil tıbbi bakıma ihtiyacı olan bir grup insan hakkında bir uyarı aldığı yazdı. MSF ekibi olay yerine vardığında, göçmenlerin ifadelerine göre, şiddetli dayaklardan sonra üç kişinin sıkıca kelepçelendiğini ve dört kişinin de yaralandığını gördü.

Midilli'deki MSF proje koordinatörü Teo di Piazza, olayı şöyle anlattı: “O gün acil müdahale için çağrıldık. Yukarıda belirtilen yere (Midilli) yaklaştığımızda insanların bağırdığını duyduk, çok fazla bağırış vardı. Endişelendik ve onlara doğru koştuk. Geldiğimizde 22 kişi bulduk. Herkes ağlıyordu, kadınlar, çocuklar ve erkekler. Üç kişi plastik kravatlarla çok sıkı bir şekilde kelepçelendi. Diğer dört kişi yaralandı. Bize anlattıklarına göre, kendilerine yaklaşan bir grup insan tarafından şiddetle dövüldüler. Bu insanların şokta olduğunu görebiliyorduk. Acil psikolojik destek sağlamak için psikologlarımızdan birini aradık."

Di Piazza, "Görünüşe göre yedi veya sekiz kişi doktor olduklarını ve yiyecekleri olduğunu söyleyerek onlara yaklaştı. İfadelerine göre hemen onları dövmeye ve kelepçelemeye başladılar” dedi.

Yunan hükümeti şu ana kadar söz konusu olay hakkında tepki göstermedi.

MSF, Yunan makamlarını “bu tür olayların tekrarlanmasını önlemek ve insanların güvenli kabul, koruma ve sığınma prosedürlerine erişimini sağlamak için gerekli tüm önlemleri almaya” çağırdı.

Yunanistan, göçmen ve mültecilere yönelik kötü muameleyi ve komşu Türkiye'den Yunanistan'a gelen insanların geri itildiğini defalarca bildiren insan hakları STK'ları ve medya tarafından sert eleştirilerin hedefi oldu. Ancak Yunan hükümeti, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de "Avrupa Birliği'nin de sınırları olan sınırlarının güvenliğini" sağlamakla yükümlü olduğunu vurgulayarak bu suçlamaları her zaman reddetti.