Mescid-i Aksa’da çatışma: 100’ü aşkın yaralı

Kudüs’te Mescid-i Aksa’nın bulunduğu Tapınaklar Tepesi’nde Filistinli göstericiler ile İsrail polisi arasında çatışmalar yaşandı, 100’ü aşkın kişi yaralandı.

Bu çatışmalar, Ramazan ayının başından bu yana ilk çatışmalar oldu. Gerilimin daha da büyümesinden endişe ediliyor.

Filistin Kızılayı, 20 dolayında yaralının Kudüs’teki hastanelere taşındığını bildirdi. Halen olay yerinde yaralıların olduğu belirtildi.

Toplamda yaralı sayısının 100’ü aştığı ifade ediliyor.

İsrail polisi ise kendi cephesinde 3 polisin yaralandığını duyurdu.

Cuma sabahı saat 4.00 sıralarında, onlarca maskeli gencin Tapınaklar Tepesi’ne girdiği belirtildi. Bunlar arasında Hamas’ın silahlı kanadının bayraklarını taşıyanların olduğu bilgisi verildi. İsrail polisine göre Filistinli gençler, Ağlama Duvarı’na doğru taş attı.

İsrail güçleri ile Filistinliler arasında yaşanan çatışmada polisin plastik mermiler kullandığı belirtildi.

Geçen yıl yaşanan benzer çatışmalar, Gazze Şeridi’nin denetimin elinde bulunduran Hamas ile İsrail arasında 11 gün süren savaşa dönüşmüştü.

1967 yılından bu yana İsrail’in denetimindeki Doğu Kudüs Eski Kent’te yaşanan çatışmalar, bölgede gerilimin tırmandığı bir döneme denk geldi. İsrail’de son haftalarda bir dizi ölümcül saldırı gerçekleşti.

22 Mart’tan bu yana İsrail’de gerçekleşen dört saldırıda 14 kişi öldü.  Aynı dönemde 22 Filistinli öldürüldü.

Bu yıl Ramazan ayı Hristiyanların Paskalya kutlamaları ve Yahudilerin Ağlama Duvarı ile birlikte Pesah Bayramı’na denk geldi. Üç tek tanrılı dinin nadiren denk gelen bu günleri nedeniyle gerilim artmasından endişe ediliyor.