Merkel hakkında Kasım Süleymani için suç duyurusu

Almanya’da Sol Parti (Die Linke) milletvekilleri, İranlı general Kasım Süleymani cinayetine ilişkin Başbakan Angela Merkel hakkında suç ortaklığından suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu Die Linke’nin sekiz milletvekili tarafından yapıldı. Vekiller yaptığı açıklamada “Federal hükümetin, uluslararası hukuka aykırı olan ve böylece uluslararası hukuku ihlal eden ABD’nin dron savaşına izin vermesi ve desteklemesini artık kabul edemeyiz” dedi.

Suç duyurusu, Başbakan’ın yanısıra Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer’i de hedefliyor.

ABD, 3 Ocak günü Bağdat’ta İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi dron saldırısı ile öldürmüştü.

Die Linke milletvekilleri, “Bu dron saldırısının talimatları ancak Alman topraklarındaki bir ara istasyon olan Ramstein Amerikan hava üssünden gönderilebilir” dedi.

Vekillere göre Alman hükümeti bu üssün dron saldırıları için kullanımına izin vererek Süleymani’nin infazına suç ortaklığı yaptı.

Münster yüksek idari mahkemesi daha önce üç Yemenlinin suç duyurusu üzerine Mart 2019’da Alman hükümetinin ABD’nin sözkonusu üsten yapılan dron saldırılarında uluslararası hukuka uyduğunu güvenceye almak zorunda olduğuna karar vermişti.

İdari yargıçlar özellikle Almanya’nın yurtdışında olsa bile, saldırılar kendi topraklarından yapıldığı için bir toplumu koruma zorunluluğu olduğuna hükmetmişti.

2013 yılında Süddeutsche Zeitung gazetesi, Ramstein üssünde konuşlu hava komutanlık merkezinin 2011’den bu yana Afrika’daki Amerikan hava kuvvetlerinin saldırılarını düzenlediğini ortaya çıkarmıştı.