Merkel göç, otomobil krizi ve Türkiye konusunda zorlanıyor

Seçim kampanyasında Merkel’i en çok mülteci göçü, Türkiye ile ilişkiler ve Alman otomotiv sektörünün geleceği konusunda zorlandığı görülüyor.

Berlin’de dün düzenlenen yıllık basın konferansında Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) lideri ve Başbakan Angela Merkel, özellikle göçmen sorununa ağırlık verdi. Pazartesi günü Fransa’da Avrupa ve Afrika ülkelerinin devlet başkanlarıyla düzenlenen mini zirveye katılan Merkel, göç sorununun ‘global boyutu’ olduğuna dikkat çekti.

‘TEK BAŞINA BİR ÜLKE BİRŞEY YAPAMAZ’

Almanya’yı kastederek “Tek başına bir ülke birşey yapamaz” diyen Merkel, mültecilere yönelik politikasının ne ‘hoşgeldin kültürü’ ne de ‘hakları sınırlama’ olmadığının altını çizdi. Merkel, 2015 yılındaki mülteci göçü esnasında ‘mültecileri kabul’ politikasının doğruluğunu savunurken, ‘göçün nedenleriyle mücadelenin’ öncelik olduğunu yineledi.

Bu da, Almanya’nın göçe karşı Afrika ülkeleriyle işbirliğini geliştirme çabalarının önceleneceği anlamına geliyor. Merkel, son olarak geçtiğimiz aylarda Afrika ülkeleriyle işbirliğini arttırmayı planlayan ‘Compact with Afrika’ adlı bir projeyi hayata geçireceklerini duyurmuştu.

OTOMOBİL SEKTÖRÜNÜ ZORLAMAMAKTAN YANA

Merkel’i basın konferansında zorlayan bir diğer konu ise, Alman otomotiv sektöründe son yıllarda yaşanan kriz oldu. 2015’deki ‘Dizel Skandalı’nın ardından birçok markanın hileli üretimler nedeniyle gündemde olduğu son haftalarda bu sektöre yönelik ‘büyük bir hayal kırıklığı’ olduğunu kabul etti. Merkel buna rağmen Alman otomobil sektörüne karşı sert önlemlerden yana olmadığını vurgularken, eski dizel motorlu araçların bazı kentlerde yasaklanmasına yönelik olarak ise kent belediyeleriyle bir zirve düzenleneceğini bildirdi.

TÜRKİYE’YLE İLİŞKİLERİN İYİLEŞMESİNDEN YANA!

AKP ve Erdoğan’la ilişkiler konusunda da zorlanan Angela Merkel, ilişkilerin düzelmesinden yana olduğunu söylerken, buna rağmen ‘gerçeklerin görülmesi gerektiğini’ belirtti. Merkel, Türkiye’de tutuklu bulunan Agazeteci Deniz Yücel ve insan hakları savunucusu Peter Steudtner’in serbest bırakılmasını istemekle yetindi.

Merkel, daha önce dile getirdiği Gümrük Birliği antlaşmasının genişletilmesi fikrine karşı olduğunu da hatırlattı.

Angela Merkel ile en yakın rakibi Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Martin Schulz arasında televizyon düellesu 3 Eylül’de yapılacak. Merkel ve partisi CDU halen seçimlerin favorisi olarak görülürken, tek başına iktidar şansı bulunmuyor.