Merkel Brüksel'de Türkiye için baskı yapacak!

19-20 Ekim tarihleri arasında Brüksel'de gerçekleşecek AB Liderler Zirvesi'nde Merkel'in Türkiye için üye ülkelere baskı yapacağı ifade edildi.

19-20 Ekim tarihleri arasında Brüksel'de gerçekleşecek AB Liderler Zirvesi'nin önemli gündem maddelerinden birisi Türkiye ile sürdürülen üyelik görüşmeleri olacak. Zirvede Alman başbakanı Merkel'in Erdoğan rejimine yaptırımlar çerçevesinde üyelik sürecinin kesilmesi için baskı yapacağı belirtiliyor.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de 19-20 Ekim tarihleri arasında Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı liderler zirvesi gerçekleşecek. Güvenlik ve ekonomi alanlarında AB ülkeleri arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi ile AB’nin gelecekteki yapısına ilişkin konuların masa yatırılacağı zirvenin önemli konularından birisi Türkiye olacak.

MERKEL: MÜZAKERELER EN HIZLI ŞEKİLDE KESİLSİN:

Almanya'nın günlük gazetelerinden Handelsblatt, zirvede başbakan Angela Merkel'in Türkiye ile sürdürülen üyelik müzakerelerinin kesilmesi için çaba harcayacağını yazdı. Gazetenin yorumuna göre Merkel, en hızlı şekilde Ankara ile müzakerelerin kesilmesini talep edecek ve bu şekilde konuyu tartışmaya açacak.

Merkel'in Erdoğan rejiminin rehin tuttuğu Alman vatandaşlarının serbest bırakılmamasına tepki olarak Brüksel'den bu kararı çıkartacağı belirtiliyor. 24 Eylül günü Almanya'da yapılan ve Merkel'in partisi CDU'nun birinci çıktığı genel seçimler öncesinde Alman başbakanı "Türkiye ile müzakerelerin kesilmesi için çalışacağım" sözünün de bir seçim vaadi olmadığına dikkat çekiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Der Spiegel dergisi de başta Almanya olmak üzere bazı AB üyesi ülkelerin zirve sırasında AB Komisyonu'ndan, Türkiye'nin üyelik kriterlerini yerine getirip getirmediği konusunda bir rapor hazırlamasını talep edeceğini yazmıştı. Bu raporun ise olumsuz olacağı ve bu şekilde Türkiye ile üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesi yönündeki baskının artırılacağı ifade edilmişti.

AB'DE ÇATLAK SESLER

Avrupa Birliği'ne aday bir ülkenin üyelik müzakerelerini bitirilmesi için 28 üye ülkenin "evet" demesi gerekiyor. Almanya'nın yanı sıra Avusturya, Hollanda ve bazı İskandinavya ülkeleri Erdoğan rejiminin kötü insan hakları karnesinden dolayı müzakerelerin kesilmesinden yana görüş belirtirken, Finlandiya, İsveç, Hollanda, Estonya ve Belçika Türkiye ile müzakerelerin durdurulması önerisini karşı çıkıyor.

Fakat bu tartışmalara rağmen zaten Türkiye ile müzakereler 2016 yılında bu yana fiilen dondurulmuş durumda. Yaklaşık iki yıldır üyelik yolunda yeni başlık açılmazken, tam üyelik müzakerelerine start verildiği 2005 yılından bu yana 35 başlıktan 16'sı açıldı ve yalnızca bir tanesi geçici olarak kapatıldı. Ankara ile ilişkilerin rengine ilişkin nihai kararın en geç 2018 baharına kadar hazırlanacak İlerleme Raporu'na göre belirleneceği belirtiliyor.