Merkel: Başkalarına güvenebileceğimiz zamanlar geride kaldı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB ile ABD arasındaki ilişkileri ima ederek “Başka ülkelere güvenebilecek zamanların geride kaldığını” söyledi.

Seçim kampanyası çerçevesinde Münih Trudering'deki bir bira çadırında konuşma yapan Almanya Başbakanı Merkel, Sicilya’daki G7 zirvesinde yaşadığı hayal kırıklığını ifade etti.

Merkel, "Başkalarına tümüyle güvenebileceğimiz zamanlar bir parça geride kaldı. Son günlerde bunu deneyimledim” dedi.

Alman Başbakan, "Biz Avrupalılar kendi kaderimizi gerçekten elimize almalıyız” ifadelerini kullandı.

“Kendi kaderimiz için mücadele etmeliyiz” diye ekleyen Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ilişkilerin daha geniş olması gerektiğini kaydetti.

Dünyanın en zengin yedi ülkesi olan Almanya, ABD, Fransa, İtalya, Japonya, Kanada ve Birleşik Krallık’ın yöneticileri Sicilya’nın Taormina kentinde toplanmıştı. Bu zirvede ABD Başkanı Donald Trump, küresel ısınmaya karşı Paris anlaşmasına angaje olmayı reddetti.

Merkel, Cuma ve Cumartesi günü G7 zirvesinde küresel ısınmaya ilişkin tartışmaların “hiç de tatmin edici” olmadığını söyledi.

Trump, Brüksel’deki NATO zirvesinde de ortak savunma prensibine açık bir şekilde uymayı reddetmişti. Trump, Almanların ticari uygulamalarını da “çok, çok kötü” diye eleştirmişti.