Meksika’daki uyuşturucu çetelerinin silahları ABD’den

Meksika’daki uyuşturucu çeteleri arasında yaşanan çatışmalarda kullanılan silahları büyük kısmı ABD menşeli. Meksika’nın silah üreticilerine açtığı davayı ise ABD mahkemesi reddetti.

2006 yılından bu yana Meksika’daki uyuşturucu çeteleri arasında yaşanan çatışmalar 300 bin insanın hayatına mal oldu. Genelde ülkenin en güçlü kartellerinin karıştığı çatışmalarda Meksika hükümetinin verilerine göre, sadece 2021 yılında günde ortalama 94 insan öldü.

Ülkenin en büyük sorunu olan uyuşturucu trafiğinin paylaşımı ve uyuşturucu baronları arasında yaşanan çekişmelerden dolayı yaşanan çatışmaları bitirmek için bir süredir araştırma yürüten Meksika hükümeti, çatışmalarda kullanılan silah ve cephenin önemli kısmının ABD’den geldiğini tespit etti.

ABD MAHKEMESİ: ARGÜMANLAR YETERLİ DEĞİL

Bunun üzerine Meksika hükümeti aralarında silah devleri Smith ve Wesson, Glock ve Colt’un da bulunduğu ABD’li silah üreticileri hakkında davaya açtı. Söz konusu silah firmalarının suç çetelerine silah temin ederek çete savaşlarında önemli bir rol oynadıklarını bildiren Meksika hükümeti, hem ulusal hem de uluslararası yasaların ihlal edildiğine dikkat çekti.

Ancak Meksika hükümetinin dava başvurusu ABD’nin Massachusetts Eyaleti’ndeki yerel mahkeme dava tarafından reddedildi. Başvuruya ilişkin kararı açıklayan ABD’li yargıç Dennis Saylor, Meksika hükümetinin argümanlarının yeterli olmadığını savundu. ABD mahkemesinin kararına tepki gösteren Meksika hükümetinden ise “Silah firmalarının cezalandırılması için hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz” açıklaması geldi.

YILDA 200 BİN ADET KAÇAK SİLAH

ABD’li silah firmalarına açtıkları davada Meksikalı yetkililerin en önemli argümanı, çeteler arasında çatışmaların yaşandığı yerlerde ele geçirilen silahlar. Buna göre çatışmalar sonrası Meksikalı güvenlik birimlerinin ele geçirdiği silahların yüzde 70 ile 90 arası ABD üretimi. Kaçak yollarla ABD’den Meksika’ya yılda 200 bin adet silahın sokulduğu tahmin ediliyor.